Espartans Catalunya és un projecte de reinserció social que la Federació Catalana de Rugbi ha impulsat gràcies a un acord de col·laboració amb la Fundación Espartanos de l’Argentina. La iniciativa vol convertir el rugbi en un element que ajudi els presos catalans a integrar-se en la societat. L’acord s’ha firmat al consolat argentí a Barcelona.

Espartans Catalunya rugbi i presons

Espartans Catalunya ja té una experiència prèvia

El projecte s’inicia a dos centres penitenciaris catalans, el de Quatre Camins, a la Roca del Vallès, i el de Mas d’Enric, a Tarragona. En aquesta presó, i gràcies a la iniciativa del Club Rugby Tarragona, ja hi ha hagut una experiència prèvia. L’entitat ha aconseguit que alguns presos practiquin aquest esport i rebin els valors inherents del rugbi, com la solidaritat, el treball en equip o el respecte, entre d’altres.

Fundación Espartanos

Espartans Catalunya es basa en una idea que va sorgir l’any 2009 a l’Argentina, on un grup de voluntaris van introduir el rugbi a les presons amb un resultats espectaculars. En només 11 anys, aquesta iniciativa s’ha estès per tot el país. Ara mateix hi ha 56 centres penitenciaris amb programes de rugbi i s’han comptabilitzat més de 200 exconvictes integrats en la societat amb feines fixes, gràcies també a la participació d’empreses col·laboradores. Aquesta idea que s’exporta ara a Catalunya també s’ha fet realitat a països com Kènia, el Perú i El Salvador.

espartans Catalunya rugbi a les presons

Dades tangibles i intangibles

Hi ha una dada molt definitiva al país sud-americà que destaca que sense la presència del projecte, un 65 % dels presos reincideixen. En canvi, dels que han pres part en aquesta iniciativa, només ho han fet un 5 %. A banda d’aquestes xifres cal destacar la part més intangible del projecte. Els convictes i els membres de la Fundación Espartanos valoren un model que els ha permès fer un canvi de vida gràcies a l’esport i, concretament, al rugbi.