Els escacs fa anys que es consideren un esport amb molts beneficis per als que el practiquen. Fomenten la concentració i la capacitat d’anàlisi i de síntesi i milloren algunes habilitats matemàtiques, entre d’altres. Per als escolars és una eina molt profitosa en el seu aprenentatge. Per aquest motiu hi ha escoles de Barcelona que han inclòs els escacs dins de l’horari lectiu o com a activitat extraescolar. El foment d’aquest esport, però, també pot incloure l’àmbit competitiu, un aspecte que treballa el Consell de l’Esport Escolar de Barcelona (CEEB).

escacs escolar CEEB

Escacs competitius

Fora de l’àmbit lectiu la competició escolar és més difícil. Per aquest motiu, el CEEB hi aposta i des de fa uns anys té un conveni amb la Federació Catalana d’Escacs i organitzen diferents competicions. Precisament la seu de la federació, el Casinet d’Hostafrancs o l’Escola Pelegrí són alguns dels llocs de la ciutat on es juga la competició escolar. De fet, hi participen entre 500 i 600 nens i nenes de gairebé totes les categories: des dels menors de vuit anys i fins als menors de 18 amb un calendari que inclou competició individual, per equips i, des de fa uns anys, una en línia, que està adreçada a les categories infantil, cadet i juvenil, que acostuma a deixar els escacs, però que amb les noves tecnologies poden seguir participant-hi i fer-ho sense moure’s de casa.

Un esport amb perspectiva de gènere

En categoria escolar, els escacs conviden a la perspectiva de gènere perquè la competició és mixta. Per tant, nois i noies juguen plegats amb les mateixes regles. Una de les coses, tot i això, en les quals vol treballar el Consell de l’Esport Escolar de Barcelona és en l’equiparació pel que fa a la participació. De moment, encara hi ha més nens que nenes que hi juguen, però tenen previstes diferents accions per tal que en el futur s’equipari.