Aquest dijous els vaixells A40 dels diferents equips que participen en la Copa Amèrica de Vela 2024 han començat a mesurar-se les forces en la regata preliminar que s’organitza a Vilanova i la Geltrú. A partir de les 15.30 h s’han iniciat els entrenaments i divendres, 15 de setembre, se celebraran les primeres curses, des de les 15.30 a les 17.30 h. Tal com passarà a Barcelona, l’entrada és gratuïta i la regata es podrà seguir mitjançant pantalles gegants tant a la plaça del Port, a l’espai conegut com a Race Village, com a la platja de Ribes Roges.

Diumenge es farà la carrera final, la Match Race, que ha de servir per mesurar l’estat de forma dels equips.

Un equip tècnic de l’Ajuntament, amb Collboni al capdavant, a les proves preliminars

Aquesta etapa preliminar de la competició ha servit també per que els tècnics de l’Ajuntament de Barcelona, acompanyats per l’alcalde Jaume Collboni, hagin pogut veure “in situ” com és la competició i quines necessitats tècniques té. Segons Collboni, la visita ha estat molt positiva “sobretot pels equips tècnics, que han de fer possible l’èxit de l’esdeveniment, per poder fer els ajustos necessaris als projectes que s’estan executant”

Recomanacions de seguretat per al públic de la Copa Amèrica a Vilanova

Una de les curiositats de la Copa Amèrica és que a banda del públic que segueix la carrera des de terra molts altres ho fan des de l’aigua. Per tant, molts velers i embarcacions de tota mena sortiran al mar de Vilanova per mirar de disposar d’unes vistes privilegiades de la regata.

L’organització ha publicat un vídeo en què es donen les principals indicacions de seguretat per evitar que les embarcacions d’esbarjo puguin col·lidir amb els ràpids AC40: des d’una distància de seguretat d’uns 200 metres dins d’un espai delimitat, fins a prohibir que els vaixells puguin tirar l’àncora per evitar que malmetin el fons marí de Vilanova.

Estrena de la Unitat Marítima dels Mossos

La prova de Vilanova és també una “prova de foc” per a la Unitat Marítima dels Mossos d’Esquadra. Així ho ha expressat el cap de la secció, Jordi Boix, a l’ACN. Ho és, diu, “pel volum i la importància” de la cita. Boix ha subratllat que els especialistes marítims formen part del dispositiu de seguretat de l’esdeveniment esportiu, juntament amb altres unitats com la Canina, Drons i Subaquàtica, entre d’altres, que sumen més de 500 agents. La Unitat Marítima va començar fa poc més de dos anys i la voluntat és aconseguir “més recursos i efectius” per “a poc a poc agafar més musculatura” al mar.

Una embarcació dels Mossos al port de Vilanova i la Geltrú que participarà en la prova preliminar de la Copa Amèrica de vela

300 efectius de la Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil, per la seva banda, ha posat en marxa una operació de seguretat de màxims a Vilanova i la Geltrú. El cos desplega més de 300 efectius procedents de 15 unitats i grups especialitzats, els quals treballaran en l’àmbit de la seguretat aèria, subaquàtica i marítima. Pel que fa a la zona específica de les regates, la Guàrdia Civil preveu blindar-la amb set embarcacions, un helicòpter i diverses unitats d’elit. El dispositiu treballarà de forma coordinada amb el dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Vilanova.

Embarcació principal de vigilància de la Guàrdia Civil durant les preliminars de la Copa Amèrica a Vilanova i la Geltrú