La Plataforma Bàsquet Gràcia engloba sis clubs del districte amb 1.200 famílies darrere. Des de fa gairebé un any, l’activitat d’aquestes entitats ha estat intermitent a causa de les restriccions derivades de la covid-19. Des dels clubs creuen que l’esport és segur i que s’haurien de revisar les mesures anticovid per poder reprendre la pràctica esportiva, amb entrenaments i imaginant un altre tipus de competició.
Els clubs de bàsquet, units en una plataforma
El bàsquet és un esport molt arrelat al barri. L’any 2018, sis clubs es van organitzar en la Plataforma Bàsquet Gràcia, per tal de fer pinya i reclamar junts equipaments esportius al districte, ajudar-se i fer barri. Són el Bàsquet Claret, Bàsquet Lluïsos de Gràcia, Club Bàsquet Coll, Club Bàsquet Pedagogium, La Salle Gràcia i Bàsquet Vedruna Gràcia. Ara, la pandèmia ha marcat l’últim any d’aquestes entitats que van jugar els últims partits el mes de març passat i gairebé no han pogut entrenar.
Sense competició i sense entrenaments
És el cas del Bàsquet Lluïsos de Gràcia, amb 75 anys d’història, que van jugar l’últim partit el 8 de març del 2020. Ara, l’entitat, amb pista coberta, de moment no entrena. “Veurem si ens podem reinventar una mica i trobar algun espai exterior per fer alguna cosa, però ara mateix, avui dia, és que no ens estem entrenant. Només a Lluïsos tenim 300 famílies darrere, llavors cada canvi d’aquests ens genera un tema logístic molt important”, explica el president de la Secció de Bàsquet dels Lluïsos de Gràcia, Rafa Nache.
Reclamen jugar en una competició diferent
Els clubs expliquen que s’han adaptat a les restriccions i han alternat entrenaments virtuals amb presencials. El Bàsquet Vedruna Gràcia, per exemple, ha pogut mantenir els entrenaments dels més petits al pati de l’Escola Vedruna Gràcia i fent grups de sis.
Amb la impossibilitat d’haver pogut fer una pretemporada i amb el poc temps creuen que ara, el més important, no és tornar a la competició clàssica, sinó buscar una fórmula per recuperar la il·lusió. “Podem anar entrenant-nos, ens podem anar adaptant als entrenaments, però realment la competició o poder jugar amb un altre equip és el que no tens. Evidentment, no estem parlant ni d’ascensos ni descensos, estem parlant d’una competició que serien pràcticament, uns amistosos“, assenyala Lluís Traveria, president del Bàsquet Vedruna Gràcia.
No visualitzo que la temporada s’acabi així.
Pel president del Club Bàsquet Coll, Jaume de la Cruz, els clubs necessiten un al·licient per a aquest any tan complicat. “El 13 de març farà un any que no hi ha ni un partit oficial en categories inferiors i això és trist“.
Al marge de la part esportiva, la part econòmica també s’està ressentint. Sense entrenaments, ni competició, les quotes dels clubs s’han d’adaptar. La situació econòmica i esportiva ha fet que moltes entitats esportives se sumin a la plataforma Ja n’hi ha prou!. Diuen que l’esport és segur i reclamen que es revisin les mesures anticovid per permetre novament l’esport de base.