La 58a edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas ja està en marxa a la ciutat amb 477 cantants inscrits de 55 països. L’any passat en van ser 546.

Fins a quatre proves eliminatòries

Després d’unes proves eliminatòries en línia, el Conservatori Superior de Música del Liceu acull la segona prova els dies 17 i 18 de gener i la semifinal el 19 i 20. El 22 de gener tindrà lloc la final al Gran Teatre del Liceu i el 24, el concert dels guanyadors al mateix escenari. El concurs repartirà fins a 155.000 euros, en una edició que ha estat “un repte” organitzatiu.

Un aparador de grans talents

La Carmen Buendía és una de les cantants que aquest diumenge ha fet la seva prova davant del jurat. Tot i que admet que estava molt nerviosa, creu que la seva actuació ha estat bona. Ve de Jaén i fa mesos que es prepara a nivell vocal i mental per aquesta audició.

El jurat és de primera i la pressió es nota: aquesta actuació és possiblement la més important que he fet mai.
Carmen Buendía, cantant

El jurat està format per propietaris d’alguns dels teatres més prestigiosos del món, per això, captar l’atenció d’algun d’aquests mecenes pot ser l’inici d’una carrera professional per a alguns d’aquests participants, independentment que arribin a la final, o no.

Membres del jurat

“La pandèmia ens ha posat a prova”

El president de la Fundació Francesc Viñas, Miquel Lerín, ha detallat que la pandèmia ha estat un repte sobretot per als cantants de fora de la Unió Europea (UE), especialment a l’hora d’aconseguir-los visats. “S’han hagut de fer moltes gestions amb ambaixades i consolats”, ha dit, i el resultat ha estat que molts cantants han aconseguit sortir. D’altra banda, han tingut “molt poques cancel·lacions” per part del jurat, que sortosament s’han pogut substituir.

Tot i el petit descens de participants, és un rècord de participació si es té en compte la pandèmia.
Miquel Lerín, president de la Fundació Francesc Viñas

L’organització ha elaborat un protocol d’actuació que preveu, entre altres coses, que els cantants que viatgen des d’un altre país hagin de presentar una PCR negativa, que els concursants s’allotgin en habitacions individuals (altres anys ho feien en habitacions compartides) i que no es permeti l’entrada d’acompanyants ni de públic a les proves que tindran lloc al Conservatori Superior de Música del Liceu.

A més, s’ha fet un esforç econòmic i logístic per garantir que el concert final, el concert dels guanyadors i algunes de les activitats paral·leles es puguin retransmetre via “streaming” i d’aquesta manera arribin a un públic més ampli.

Molts participants internacionals i més espanyols

Tot i això, el certamen compta amb una forta presència de participants internacionals, el 91 % del conjunt, i és destacat l’interès que genera el certamen a països com Corea del Sud (112 cantants), Rússia (37 cantants), el Regne Unit (33 cantants), els Estats Units (29 cantants) i Itàlia (25 cantants). Del total d’inscrits, 267 són dones (207 sopranos i 60 mezzosopranos) i 210, homes (nou contratenors, 96 tenors, 73 barítons, 14 baix-barítons i 18 baixos).

Aquest any, però, ha estat significativa també la participació de candidats espanyols, amb un total de 42 concursants, 13 d’ells catalans, un nombre “molt superior” al de les edicions anteriors.