La secció de bàsquet dels Lluïsos de Gràcia fa 75 anys. Durant tot el 2020 s’han organitzat diferents activitats per recordar la història de l’entitat. Tot va començar l’any 1945 amb un grup d’homes amb moltes ganes i poca infraestructura. Ara, la secció té més de 300 fitxes i 23 equips de bàsquet.

L’any 1945 engega la trajectòria del bàsquet dels Lluïsos de Gràcia. Com que no tenen camp propi, peregrinen per fins a 11 pistes diferents per poder-hi jugar. El gran canvi arriba l’any 1962 amb la construcció de la pista coberta, un espai que va aprofitar també la ciutat. “Va ser la segona pista coberta de Barcelona, després de la del carrer de Lleida, del pavelló municipal d’esports, no només per als Lluïsos, ja que hi havia molts equips de Barcelona que venien a jugar als Lluïsos”, explica Josep Maria Rofes, exdirectiu dels Lluïsos de Gràcia i membre de la comissió del 75è aniversari.

Lliga EBA i segona divisió espanyola

La nova pista va donar ales al bàsquet i, a partir d’aquí, la secció va créixer fins a arribar a la lliga EBA, el bàsquet masculí, i a la segona divisió espanyola, el femení. En 75 anys d’història han canviat moltes coses, des de l’alçada dels jugadors fins a les regles del joc i també la pista. Pep Morris, exdirectiu i membre de la comissió del 75è aniversari, recorda que la pista era de ciment: “Primer es va treure una part de les grades, després es va treure la segona part de les grades, perquè ja no hi cabíem, continuava sent ciment i era molt dur jugar amb aquest material, però en aquells moments estàvem contents encara, perquè teníem pista coberta”.

Els Lluïsos s’entrenen “en sis o set camps diferents”

Amb ajudes econòmiques, es va poder renovar la pista. Tot i això, els equips dels Lluïsos han tornat a l’exili. “En aquests moments, els Lluïsos s’estan entrenant en sis o set camps diferents per donar cabuda als 23 equips que té, perquè amb aquesta pista no n’hi ha prou”, assenyala Josep Maria Rofes. A més, els equips sèniors juguen al pavelló municipal Josep Comellas, ja que la pista tampoc compleix les mides reglamentàries. Esperen trobar finançament per una nova reforma de l’espai de joc.

Des de l’entitat asseguren que el gran èxit per al bàsquet és haver-se consolidat: d’un equip l’any 45 a 23 en l’actualitat. Ara estan d’aniversari i durant tot l’any hi haurà actes per celebrar els 75 anys.