eleccions al barça

La dimissió del president del Barça, Josep Maria Bartomeu, i de la resta de membres de la Junta Directiva ha avançat les eleccions al Futbol Club Barcelona que estaven previstes pel 20 i 21 de març. Ara, una Junta Gestora encapçalada per Carles Tusquets haurà de convocar una nova data per a les eleccions que probablement, encara falta confirmació oficial,  es faran el 24 de gener. Per a aquest motiu, els precandidats ja han començat a posar les cartes sobre la taula per tal de mirar de convèncer el soci blaugrana. De moment, són nou els precandidats que han fet oficial que es presentaran a les eleccions.

Els precandidats del vot de censura

La plataforma Més que una Moció incorporava tres precandidatures que s’han unit per aconseguir les signatures necessàries per tirar el vot de censura endavant. Ara bé, els membres de la plataforma han mostrat força discrepàncies, fins i tot de forma pública. Aquests són els tres precandidats.

Víctor Font

Víctor Font va ser el més matiner a presentar-se amb la precandidatura Sí al Futur. Ho va fer el gener del 2019, quan encara faltaven més de dos anys per a la celebració dels comicis. Font tenia una base electoral forta, com és el compromís de Xavi Hernández per ser l’entrenador i el responsable del futbol blaugrana. Víctor Font va presentar un projecte madurat des de fa anys i amb un canvi de model de gestió. És qui més detalls ha donat de la seva precandidatura, i fins i tot ja ha presentat a Toni Nadal com a responsable de l‘Àrea de Comportament i de les Relacions Institucionals del club. 

Lluís Fernández Alà

El 20 de maig va aparèixer un precandidat desconegut pel gran públic, Lluís Fernández Alà (Barcelona, 1967). Aquest empresari nascut al Poblenou viu a Sant Cugat del Vallès, on ha desenvolupat la seva trajectòria empresarial. Fernández Alà és el soci 83.168 i viu els partits des del Gol Nord. El precandidat ha anunciat que Albert Benaiges serà el director de futbol formatiu en cas que sigui elegit president del Barça. Benaiges va ser entrenador i coordinador de La Masia entre els anys 1990-2003 i 2005-2011.

Jordi Farré

Jordi Farré va anunciar el 28 de maig que seria precandidat a les eleccions. L’empresari català, de 44 anys, ja es va presentar a les eleccions del 2015, però no va aconseguir superar el tall de les signatures i, per tant, no va arribar a ser candidat. Va recollir-ne 2.033 i es va quedar a 500 d’aconseguir superar el tall. Farré va liderar la precandidatura Som Gent Normal.

Pere Riera

La precandidatura de Pere Riera (Barcelona, 1966) es va fer pública el 30 d’octubre. Aquesta serà la primera vegada que es presenti a les eleccions a la presidència del Barça. Pere Riera és director i empresari del sector químic i immobiliari. A més, fou futbolista i va jugar en equips com l’Atlètic Poblenou, el Júpiter i el Blanes.

Precandidats a les eleccions del Barça 2020-2021

Els precandidats experimentats

Més enllà d’aquests noms hi ha dues precandidatures que ja han dit que faran el pas per tal de recollir les signatures i ser-ne finalment candidat. Dos tenen experiència, fins i tot, en la pròpia directiva barcelonista del club. Per tant són cares conegudes.

Agustí Benedito

Amb dues eleccions al darrere, Agustí Benedito té experiència contrastada en els comicis barcelonistes. L’any 2010 va acabar en segon lloc, tot i ser força desconegut, per darrere de Sandro Rosell. L’any 2015 va ser tercer. Benedito va presentar una moció de censura contra la directiva de Josep Maria Bartomeu l’any 2017, però aquesta no va prosperar.

Toni Freixa

Un altre candidat veterà és Toni Freixa. L’any 2003 va formar part de la Junta Directiva presidida per Joan Laporta i, més endavant, amb Sandro Rosell al capdavant, va ser nomenat portaveu de la junta i va mantenir-s’hi fins al 2015. Aquell mateix any també es va presentar a les eleccions que va guanyar Josep Maria Bartomeu. Toni Freixa ha fet pública la seva intenció de presentar-s’hi i ho farà en un acte aquest dijous 24 a l’Auditori 1899.

Xavier Vilajoana

És el setè precandidat a les eleccions del FC Barcelona. Sota el lema ‘Un home Barça’, Vilajoana va deixar molt clar en la presentació de la seva precandidatura que el Barça havia de recuperar l’aposta pels futbolistes formats a La Masia. de L’exdirectiu del club, encarregat del futbol formatiu i de l’equip de femení, va ser jugador del futbol base del Barça arribant a jugar amb el juvenil, el sub-19 i el Barça C. A més, també va ser jugador blaugrana en la secció de futbol sala, amb la qual va arribar a ser capità de l’equip. L’empresari i enginyer industrial ha estat dins les directives dels expresidents Joan Laporta, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu.  

Joan Laporta

Joan Laporta no necessita cap presentació ja que va ser president del club entre els anys 2003 i 2010, coincidint amb una de les millors èpoques a nivell esportiu. Va comptar amb referents sobre la gespa com Ronaldinho i a la banqueta va gaudir de l’any del sextet amb Guardiola. L’expresident blaugrana presentarà oficialment la seva precandidatura dilluns 30 de novembre, en un acte a l’Hospital de Sant Pau. Laporta ja es va presentar a les eleccions del 2015 però va quedar segon, per darrere de Josep Maria Bartomeu.

Emili Rousaud

L’últim precandidat a la presidència confirmat és Emili Rousaud. L’exvicepresident del club en el darrer mandat de Bartomeu presentarà la seva precandidatura oficialment dijous 26 de novembre. Rousaud va deixar el Barça aquesta temporada després de discrepàncies amb Bartomeu pel cas ‘Barçagate’.

Joan Laporta
@FCBarcelona_cat

Altres possibles candidats

Un nom que sona amb força com a possible precandidat és el de Juan Rosell, ex president de Foment i la CEOE. Rosell ha estat un dels patrons de la Fundació del Barça.