Els models meteorològics continuen fluctuant i afinant el pronòstic de la setmana vinent, un fet usual quan es tracta de fer previsió a mitjà termini, és a dir, a nombrosos dies vista. No obstant això, el cert és que fa  molts dies que la majoria de mapes es fan ressò de l’arribada a Catalunya d’una massa d’aire fred, d’origen continental, un escenari que a hores d’ara es veu altament probable.

La setmana vinent possiblement estarà marcada per l’ambient hivernal, amb temperatures molt més baixes del que seria habitual per a l’època de l’any. Si bé dimarts la majoria de models meteorològics entreveien el pic de la fredorada a mitjans de la setmana que ve, avui han avançat l’arribada de la massa freda a partir de diumenge.

De moment, tot fa pensar que aquest dilluns, 19 de març, podria ser el dia clau pel que fa al termòmetre, que assenyalarà valors de cru hivern a causa de la presència d’aire fred a tots els nivells: valors a l’entorn de -5 ºC a uns 1.500 metres d’altura a la vertical de Barcelona i pròxims a -30 ºC a uns 5.500 metres.

La massa freda es mantindria fins dimarts i tendiria a recular a mitjans de setmana, tot i que l’ambient d’hivern es podria allargar uns quants dies més.

Nevarà a cotes baixes?

Pel que fa a les opcions de pluja, o neu, de moment s’insinua un escenari més aviat eixut, encapçalat per la presència de vents de component nord. Tanmateix, caldrà seguir atentament la possibilitat que es gestin alguns xàfecs a les comarques del nord-est de Catalunya i a l’entorn del litoral i el prelitoral central per la possibilitat que fossin en forma sòlida a cotes molt baixes, pròximes al nivell del mar.

Convé insistir, finalment, en anar seguint dia a dia l’evolució dels models meteorològics, tant pel fet de tractar-se d’una situació sinòptica complexa  com pel fet que encara queden cinc dies.

Recordeu que a @btveltemps continuarem seguint el minut a minut d’aquest episodi de fred intens fora d’època.