Estrasburg considera que cremar fotos del rei no és delicte, sinó que està emparat pel dret a la llibertat d’expressió. En una sentència feta pública aquest dimarts, els jutges del TEDH consideren per unanimitat que Espanya va vulnerar la llibertat d’expressió i de pensament de dues persones en condemnar-les per cremar imatges de Joan Carles I i Sofia en una protesta duta a terme a Girona el 13 de setembre del 2007.

Enric Stern i Jaume Roura van ser condemnats inicialment a 15 mesos de presó. Després el jutge va substituir la pena per una multa de 2.700 euros cadascú. Els declarava culpables d’un delicte d’injúries a la corona. Els dos nois van recórrer contra la sentència al Tribunal Europeu de Drets Humans, que ara ha decretat que aquella condemna va ser una “ingerència injustificada” en el seu dret a la llibertat d’expressió, recollit en l’article 10 del Conveni Europeu dels Drets Humans. Afegeix que la condemna no va ser “proporcionada ni necessària en una societat democràtica“, i obliga Espanya a indemnitzar els nois amb la quantitat que van haver de pagar de multa, més 9.000 euros per a tots dos.

“Una esmena a la totalitat a la justícia espanyola”

En una compareixença a la plaça del Vi de Girona, el mateix lloc on es va fer la crema de fotos el 2007, l’advocat dels condemnats, Benet Salellas, ha subratllat que la sentència del TEDH és “una esmena a la totalitat al Tribunal Constitucional”, perquè “reafirma el caràcter no violent del moviment independentista” i “deixa clar que la crítica política a les institucions de l’Estat mai no podrà ser considerat discurs d’odi”.

Martí Majoral, d’Alerta Solidària, ha subratllat que és “una primera evidència en què Europa marca un estop a l’Estat espanyol a tots els abusos a què ens té acostumats, sobretot els darrers mesos”.

Arxivades totes les causes per haver cremat fotos del rei a Barcelona

A Barcelona hi ha hagut diversos casos de crema d’imatges del rei en actes o manifestacions. El darrer que va arribar a la justícia va ser el desembre del 2016, quan l’Audiència Nacional va citar a declarar cinc persones per haver cremat fotos del monarca durant la Diada d’aquell any. La causa va quedar arxivada, després que el jutge va concloure que els investigats “van voler expressar un ideari polític diferent” i que amb la crema no es van produir “alteracions de l’ordre públic de cap tipus”.

L’any 2017 es van detenir dues persones més -una a Barcelona- per una protesta similar, en aquest cas a Palma. Però aquell cas també es va arxivar. De fet, no queda cap causa oberta per la crema de fotos del rei a Barcelona.