L’any 2002 l’IED Barcelona va arribar a Gràcia amb la idea de compartir la visió del disseny italià. Després de 15 anys, l’Escola Superior de Disseny ha ampliat les instal·lacions i ha graduat més de 13.000 estudiants en moda, disseny, comunicació visual i direcció. Ara, per celebrar aquesta data, han publicat el llibre ’15 of 50 years book’, en què es presenten les línies de futur del disseny fins al 2033. El document inclou una selecció dels 50 millors projectes desenvolupats al centre i entrevistes a 50 exalumnes que donen la seva visió de cap on va el disseny en els anys següents.

Pel director de l’IED Barcelona, Alessandro Manetti, és molt interessant que els dissenyadors que hi han participat coincideixin a “posar al centre les persones i no la tecnologia. Això em sembla una resposta molt intel·ligent i comuna de tots els dissenyadors. El disseny pot ser aquest factor humanitzador, que superi l’eina de la tecnologia i la pugui utilitzar per solucionar problemes reals”.

Una de les tendències que agafarà encara més força, segons aquesta anàlisi, és la sostenibilitat. Anna Masclans, estudiant d’últim curs de l’IED, explica que el seu projecte de moda ha estat crear un teixit nou amb restes tèxtils: “Anar creant teixit que no estigués teixit de manera que tingués les mateixes característiques que un teixit convencional, però reciclat”.

L’IED Barcelona s’ha anat fent gran en els darrers anys i des del 2011 té una nova seu al carrer de Biada, a l’antiga fàbrica tèxtil Macson. Tot i això, l’espai ja els estreny i han anat creant satèl·lits com la biblioteca que hi ha al carrer del Torrent de l’Olla. Es mantenen a la Vila de Gràcia perquè una de les línies de treball de l’escola és vincular-se al barri. Per això, han elaborat la imatge corporativa de La Violeta de Gràcia i el logotip del bicentenari de la Festa Major de Gràcia, festa en la qual també han participat amb els seus dissenys a algun carrer.