El síndrome de l’edifici malalt afecta, des del 2014, les oficines de l’empresa de teleassistència municipal Televida de Sant Martí. Els treballadors han confirmat 17 casos de lipoatròfia semicircular i han denunciat els fets en nombroses ocasions. El PSC ha portat el cas a la comissió de Drets Socials de l’Ajuntament i el govern s’ha compromès a buscar alternatives si no es resol.

L’any 2014 va aparèixer el primer cas de lipoatròfia semicircular a les oficines de l’empresa de teleassistència municipal Tunstall Televida, situades al carrer de Llacuna, 161. És l’empresa contractada per l’Ajuntament per oferir el servei de teleassistència, que atén més de 90.000 persones l’any, i a les seves oficines hi treballen una setantena de persones.

En els darrers quatre anys els casos s’han elevat fins a 17, tots dones, i n’hi ha dos més pendents de confirmar. La lipoatròfia afecta la capa de greix situada sota la pell, que s’enfonsa i genera marques a cames i avantbraços. Les afectades han detectat “forats” pell endins, hi ha una treballadora que té una cama més prima que l’altra i s’han fet proves mèdiques perquè sospiten que la malaltia “podria afectar el múscul perquè ja s’ha menjat tot el greix”.

Treballadores de l'empresa de teleassistència a la comissió de Drets Socials de l'Ajuntament

Paral·lelament, els professionals descriuen problemes incomptables de salut: des de mal de cap i fatiga fins a refredats continus, pell resseca i greus problemes a les vies respiratòries. Consuelo Espejo, responsable de Salut Laboral del comitè d’empresa, detalla que, a vegades, es queden “dos o tres minuts sense visió, veient-ho tot completament negre” i explica que, quan fa més de dues hores que són a l’edifici pateixen cansament físic: “Tendeixes a aquest esgotament, els ulls es tanquen. I has de sortir a caminar”.

Espejo critica que ni l’empresa ni l’administració no tenen voluntat per resoldre la problemàtica. Afirma que les mesures aplicades no han estat suficients i conclou que “no hi ha cap cas, ni un, que hagi millorat”.

En aquest sentit, la regidora del PSC, Carmen Andrés, ha demanat al govern municipal en la comissió de Drets Socials que “revisi des del punt de vista legal” si l’empresa Televida pot continuar assumint el servei, amb “el risc que conforma i l’aparició de nous casos”.

La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha explicat que des de l’Ajuntament estan fent seguiment de la problemàtica: s’ha canviat part del mobiliari de l’empresa, s’han fet obres a l’edifici per millorar les condicions i Inspecció de Treball ha requerit a l’empresa un “nou estudi de les càrregues electroestàtiques de l’edifici”.