La finca del passeig de Sant Joan, 110 és un edifici que data del 1904 i està catalogada. Té protecció de nivell B com a bé cultural d’interès local, però això no evita que es puguin fer obres per augmentar l’alçària, tal com vol fer la propietat. Alguns veïns i entitats diuen que les modificacions són possibles pels canvis introduïts en la normativa en els últims anys i que posen en perill les proteccions patrimonials que es van establir l’any 1979, quan es va fer el primer catàleg de Barcelona. L’edifici on es volen construir dos pisos més és al costat del Palau Macaya.

L’antiga Casa Dolors Alesan de Gibert, al passeig de Sant Joan, 110, és un edifici d’habitatges, però ja no hi viu ningú des que el 2015 es van cancel·lar tots els contractes. L’associació de veïns tem que és un nou cas d’especulació al barri i que el bloc acabarà dedicat a apartaments de luxe. Segons Jaume Artigues, president de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, l’empresa que ha comprat la finca “està especialitzada en aquest tipus d’operacions, i en aquests moments, estan esperant per demanar increment de plantes”.

De quatre a sis plantes

Ara, l’edifici té quatre plantes, però els veïns estan convençuts que, tot i estar catalogat com a bé local, el propietari obtindrà el permís per fer-hi dos pisos més. Diuen que les modificacions introduïdes en els últims anys en la normativa fan que aquest tipus de protecció no tingui gaire efecte. Jaume Artigues afirma que “les proteccions patrimonials tenen molt poca eficàcia perquè prevalen els drets que els pot generar el Pla General Metropolità”.

Al costat del Palau Macaya

Els veïns remarquen que el cas d’aquest edifici és doblement preocupant perquè es troba al costat del Palau Macaya i elevar-ne l’alçària significarà també modificar l’entorn del palau, que s’ha de preservar perquè té protecció de nivell A com a bé cultural d’interès local. Afegeixen que no és un cas únic. A l’Eixample hi ha altres edificis que es troben en la mateixa situació, com la Casa Puig i Cadafalch o el Taller Masriera.

Per tot plegat, l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample al·legarà contra l’augment d’alçària del bloc del passeig de Sant Joan, 110. Ho faran conjuntament amb la FAVB, les associacions veïnals Amics del Passeig de Sant Joan i Eixample Sostenible i també l’entitat SOS Monuments. Amb les al·legacions volen que es generi debat i es pugui arribar a protegir millor el patrimoni del districte.