El pas d’un embossament d’aire fred en altura al llarg de dimarts va fer que el primer dia del mes de maig fos un dia molt mogut i inestable arreu del país, sobretot a l’entorn de la costa barcelonina, on una forta tempesta va deixar fins a 74 litres per metre quadrat de matinada a la falda de Montjuïc.

Els xàfecs van reaparèixer a partir del migdia cap al Prepirineu i l’interior i al llarg de la tarda van tornar a descarregar a molts punts del prelitoral i, posteriorment, del litoral. La combinació d’aire fred en altura i les precipitacions van fer que la neu reaparegués a les cotes altes del massís del Montseny, per damunt d’uns 1.500 metres aproximadament.

La neu no és excepcional durant el mes de maig a les cotes més altes del prelitoral, sobretot durant la primera quinzena. L’any 1992, per exemple, la neu va emblanquinar el massís del Montseny a finals de maig, i hi ha constància d’algunes nevades a principis de juny durant la dècada dels vuitanta.

Després dels xàfecs i la neu, el termòmetre s’ha desplomat dimecres de matinada, amb mínimes que a Barcelona s’han mogut entre els set i els 10 graus. En el cas de Sant Andreu, per exemple, els 7,5 ºC de mínima suposen el valor més baix com a mínim des del 2005.

Les glaçades han visitat les valls dels Pirineus i el Prepirineu, amb mínimes d’entre un i tres graus sota zero. A la pica d’Estats han anotat una temperatura de -15,6 ºC a les 5.42 h.

El fred anirà de baixa de forma clara aquest migdia i les màximes pujaran entre cinc i sis graus respecte de dimarts. L’ambient primaveral s’imposarà durant la segona meitat de la setmana malgrat que es mantindrà la fresca en hores nocturnes.