Tombar la frontera que separa el talent femení del mercat laboral. Un objectiu ambiciós però possible del qual avui s'han exposat les claus en el marc del congrés Women Talent. A les portes d'un any d'eleccions, la política hi juga un paper fonamental. ANNA MERCADÉ, observatori Dona Empresa Economia "Calen lleis que estableixin quotes de presència femenina. Si hi ha reticències a la privada, com a mínim a les empreses públiques." Mercadé defensa també polítiques que ajudin les dones a conciliar feina i família. Les dificultats per trobar un forat al mercat laboral ha impulsat moltes dones al terreny de l'emprenedoria. El 2013 a Catalunya hi va haver més dones que homes emprenedors. Un exemple d'aquest talent femení és la Francesca Gabetti, fundadora d'un projecte tecnològic que ajuda els equips i les empreses a avaluar els professionals des d'una perspectiva global, més enllà del currículum tècnic i fixar-se en aspectes com ara l'empatia, la paciència o l'equilibri. Habilitats considerades femenines. FRANCESCA GABETTI, cofundadora de TeamEQ "El mundo lo demanda a gritos. estamos preparados. con empatia, con más comunicación las empresas son más eficientes." KIMBERLY KING, consultora d'estratègia internacional "no se trata de hablar de hombres o mujeres por separado, se trata de trabajar juntos." King, que ha treballat d'assessora de Barack Obama i Hillary Clinton, també defensa la conciliació i és crítica amb iniciatives com la congelació d'òvuls que proporcionen a les treballadores multinacionals com Facebook o Google. KIMBERLY KING, consultora d'estratègia internacional "Treballar i tenir fills ha de ser compatible." El seminari Women Talent ha nascut amb vocació de quedar-se i ja pensa en la participació al Mobile World Congress, en què el repte és incrementar-hi la presència femenina.

En un marc innovador com és el Valkiria Hub Space, obert fa només nou mesos al cor del 22@, el seminari ha convertit Barcelona en la capital internacional del talent femení. Les ponents han defensat no només la presència de la dona en el mercat laboral i en els càrrecs executius, sinó que també han volgut posar en valor una manera de funcionar “femenina” però que també puguin exercir els homes. S’ha parlat de l’estil inclusiu, de l’equilibri, del lideratge sense necessitat d’exercir l’autoritat. I tot plegat sense oblidar aquelles mesures que ajudin a la conciliació, necessària perquè les dones no hagin de renunciar al seu ascens professional pel fet de ser mares.

Amb més de vint anys d’experiència assessorant empreses de la talla d’American Express, Coca-Cola o les Nacions Unides, Kimberly King ha volgut deixar clar que “no es tracta de passar de l’era de la dominació masculina a l’era de la dominació de la dona”. King considera que perquè la dona tingui el paper que li pertoca a la història els homes han d’entendre que “la col·laboració, el treball conjunt, de la mà, és bo per a tots”. En aquest sentit King creu que la conciliació és un objectiu a treballar per tots i que no s’aconsegueix amb mesures com la congelació d’òvuls. Referint-se al servei que multinacionals com Facebook o Apple han anunciat que volen oferir a les seves treballadores perquè puguin retardar el moment de ser mares i dedicar-se a la professió, King ho té clar: “per mi l’objectiu és crear un món que sigui favorable a les mares, i no pas un món que congeli òvuls”. Segons King les dones han de poder decidir quan volen ser mares: “no perquè el món t’ho posa difícil sinó perquè vols”.

Les dificultats per compatibilitzar feina i maternitat han motivat moltes dones a optar per la via de l’emprenedoria. El 2013, hi va haver més dones que homes emprenedors a Catalunya. Un exemple de dona emprenedora és Francesca Gabetti, cofundadora de TeamEQ. Es tracta d’un projecte tecnològic desenvolupat el 2013 a Sillicon Valley que ofereix una eina a empreses i equips perquè puguin avaluar els treballadors de forma global més enllà de l’experiència laboral.  Estudiar els perfils dels treballadors en un sentit més ampli permet saber si realment s’adeqüen al  lloc de feina o si estarien millor desenvolupant altres tasques.

Aquest, però, només ha estat un dels projectes que s’han presentat al Women Talent Seminar que ha nascut amb voluntat de continuïtat i que ja s’ha fixat com a objectiu participar en el Mobile World Congress i contribuir a incrementar-ne la presència de dones expertes en tecnologia.