Tot i que es fan concursos de guarniment de balcons a la Festa Major de Gràcia i també a Sants, és la primera vegada que s’organitza un certamen d’aquest tipus per les festes nadalenques. Un dels objectius de l’Ajuntament és implicar la ciutadania en l’ornamentació nadalenca de la ciutat i reforçar la imatge de Barcelona com a ciutat creativa.

A més, per tal de dinamitzar el comerç, l’Ajuntament vol implicar-hi els botiguers de Barcelona i engrescar-los a decorar els aparadors. De fet, l’any passat ja ho van fer els comerciants de l’Eixample, que van decidir guarnir els arbres de l’avinguda de Roma i els carrers de Vilamarí, Aragó i Rocafort.

11.500 € en premis

El concurs s’organitza en tres categories: els balcons, els aparadors de comerços i les façanes. La primera va destinada als ciutadans, propietaris o llogaters d’un habitatge amb balcó i proposa premis d’entre 750 i 250 euros. En la categoria d’aparadors s’hi poden presentar els botiguers i venedors de l’establiment, sempre que formin part d’una associació de comerciants o similar. En aquest cas opten a un primer premi de 1.500, un segon de 1.000 i un tercer de 500 €. La categoria més ben remunerada és la de les façanes, destinada a hostalers, propietaris d’edificis o comunitats de propietaris, que premia la decoració amb 4.000 €, 2.000 € i 1.000 €.

Les propostes es poden presentar fins al 19 de desembre en aquest web, omplint un formulari i mitjançant dues fotografies. En tots els casos, la decoració ha de ser visible entre el 19 de desembre i el 6 de gener de 2015 i el jurat, format per 12 persones, en valorarà el disseny, l’originalitat, l’esperit nadalenc, l’efecte estètic i la qualitat.

Les bases del concurs demanen, a més, que els guarniments incloguin components de tradició i innovació i que, a més, siguin sostenibles i segurs. El jurat, format per sis representants municipals i sis més de l’àmbit professional, donarà a conèixer els guanyadors després de Reis, a mitjan gener.