Vicenç Gasca va néixer al barri de Sant Antoni el 20 de maig del 1945 i sempre ha destacat pel seu compromís amb el barri i la ciutat com a ciutadà i com a empresari i botiguer. Des d’aquesta doble perspectiva ha defensat el comerç de proximitat com un dels eixos vertebradors del teixit veïnal.

24 anys al capdavant del SAC

Fa més de dues dècades, exactament 24 anys, que Vicenç Gasca ha estat al capdavant de Sant Antoni Comerç (SAC). El Mercat de Sant Antoni ha estat el projecte més important desenvolupat en aquests anys. La reforma va començar l’any 2009 com a resultat del concurs convocat per l’Ajuntament el 2007.​ L’octubre els paradistes es van acomiadar. Han estat gairebé 10 anys d’obres. Per animar la vida al barri es van impulsar diferents iniciatives, entre les quals destaca el Tapantoni, que va començar el maig del 2013 i s’ha anat consolidant encara més amb els anys.

L’objectiu era veure el final de les obres

Havia dit que aguantaria fins que s’inaugurés el Mercat. Ara fa un any que s’ha inaugurat i s’ha executat bona part de la pacificació del barri. Després de 24 anys, Gasca diu que és moment de passar el relleu. Dient adeu a l’Associació Sant Antoni Comerç trobarà una mica més de temps per passar més sovint pel negoci centenari que regenta la seva família, una nissaga de sastres, just davant del mercat, al carrer de Tamarit.

La profunda transformació de Sant Antoni

Gasca fa balanç deixant, assegura, els temes més urgents acabats, i orgullós d’haver contribuït, al costat d’altres entitats i de l’administració, a transformar el barri. Diu que se’n va content.

Durant el seu mandat el barri de Sant Antoni ha patit una transformació majúscula. Ha passat de ser una zona deprimida amb el tancament del mercat a revifar-se amb la inauguració de la reforma, que l’ha convertit en un dels barris de moda de Barcelona. Això té les seves coses positives, però també té efectes no desitjats, entre els quals destaca la gentrificació.