Les sabatilles esportives Mates es fan des de fa 70 anys però el seu procés de creació és pràcticament igual al dels seus inicis: gairebé 100 % artesanal. El creador va ser Francesc Mates, que a les dècades dels anys 50, 60 i 70 va elaborar sabates per practicar gairebé tots els esports. Llavors, la marca era molt reconeguda entre els esportistes de competició ja que Mates dissenyava el calçat en funció de les característiques de cada esport i el tipus de repte que presentava. Ara, la seva filla, la Myrna, segueix el llegat i per les seves mans passen pràcticament totes les sabates Mates.

El procés de creació de Mates

Francesc Mates era atleta i va començar a elaborar sabates al seu pis de Sants. Al començament les feia per a familiars i amics i a poc a poc va anar creant models per als esportistes de l’època. La seva filla, Myrna Mates, assegura que el seu pare era un visionari amb molta imaginació. “Ell deia: ‘Quin és l’animal que puja millor les muntanyes? La cabra? Doncs per al cros crearem un model de sabata que imiti els peus d’una cabra'”, recorda. I així amb tots els esports: l’esgrima, el patinatge, l’handbol, l’atletisme, el cros, els salts i un llarg etcètera. Aquesta dedicació li va valdre el reconeixement de molts esportistes, assegura la seva filla. De fet, molts atletes portaven les seves sabates fins i tot quan els patrocinaven altres marques, reconeix Mates.

Un disseny molt actual

Myrna Mates assegura que els dissenys que va fer el seu pare ara fa mig segle continuen estant de moda i són precisament els que inspiren els models actuals. A més, el procés de creació de les sabates continua sent pràcticament 100 % artesanal. “Llevat d’algunes coses que ens arriben fetes, la resta de la sabata la fem de manera manual i, això, en calçat esportiu, ja no ho fa ningú”, explica Myrna Mates. A banda dels dissenys que té a la botiga, la Myrna elabora sabates a mida, tant per a persones amb problemes que necessiten uns models especials o per a d’altres, com per exemple ballarins, que volen tenir les sabates personalitzades. El taller Mates està molt lligat a Sants. Reconeixen que part dels seus clients més fidels són del barri i fins i tot es van atrevir a dissenyar unes vambes especials per als Castellers de Sants.