Fins no fa gaire era un carrer ple d'activitat comercial. Ara, però, són pocs els negocis de venda a l'engròs que encara aixequen la persiana. I els que encara hi són també pensen a marxar cap a Badalona, com ja ho han fet la majoria de comerciants xinesos. OUYANG GUO HUI, venedor a l'engròs "También estoy buscando ahí local pero ahí sube mucho alquiler y el traspaso. " TONI, venedor a l'engròs "Aquí hay muchos problemas con el Ayuntamiento, hay multas, no te dejan aparcar, no te dejan tirar la basura." Són les mateixes incomoditats que denuncien també els seus clients. MARISÉ HERNÁNDEZ, comerciant tèxtil "Un dels problemes que trobem és on deixar el cotxe i després els robatoris. El gènere no el pots deixar al cotxe perquè quan hi vas ja no hi és." De retruc, aquest trasllat de botigues ha tingut conseqüències sobre la resta d'establiments de la zona. MARISA GONALEZ, botiga Zina "Abans ens queixàvem molts que estaven aquí els xinesos, que venien moltes botigues xineses i que això s'estava perdent. Però clar, ara ens trobem que han marxat la majoria a les Tres Xemeneies i clar, es nota que no hi ha el moviment de gent que hi havia." Aquest declivi comercial del carrer de Trafalgar s'ha fet més evident en els últims mesos. Però ja fa uns tres anys que van començar a tancar negocis, fins a una vintena en aquest temps, que han preferit tornar a obrir en una àrea industrial. I el polígon on s'han traslladat la majoria és aquest, el de Badalona Sud, on els locals són molt més grossos, d'uns 500 metres quadrats de mitjana. Segons l'Ajuntament d'aquesta localitat actualment hi ha 65 empreses dedicades a la venda a l'engròs. La proliferació d'aquests establiments ha estat notòria els últims anys. Els que freqüenten el polígon ho constaten. CRISTIAN FERNÁNDEZ "S'ha notat, n'hi ha molts més. Per dir alguna cosa si abans n'hi havia 50, ara n'hi ha 50 a cada carrer." Els empresaris xinesos que s'hi han traslladat asseguren que la zona els és més còmoda, sobretot perquè hi ha lloc de sobres per descarregar la mercaderia, i els clients poden aparcar sense problemes. Aquí l'activitat és intensa tots els dies de la setmana. Tots, excepte el dissabte, quan des de febrer els establiments tanquen.

Actualment hi ha una vintena de locals de venda a l’engròs tancats al carrer de Trafalgar. Alguns han posat punt final al negoci en no poder assumir un trasllat. D’altres han marxat al polígon Badalona Sud, dominat per aquest tipus d’empreses.

Els comerciants argumenten que a Trafalgar troben problemes per carregar i descarregar, i que tenen lluny les escombraries. Asseguren, fins i tot, que la seguretat també és un inconvenient per als clients, que han vist com en ocasions els robaven la mercaderia de dins els cotxes.

Segons l’Ajuntament de Badalona, al polígon Badalona Sud hi ha 65 empreses enfocades a aquest negoci. La meitat es dediquen a la fabricació i la importació de roba i l’altra fan d’intermediaris. Fonts del consistori asseguren que les noves llicències que es demanen són de negocis de calçat, informàtica o de roba de qualitat superior a la vista fins ara.

A Badalona Sud els establiments troben naus de grans dimensions i un ecosistema favorable pel seu tipus de negoci i atractiu per als clients. De fet, el polígon havia estat centre de polèmiques per la seva activitat intensa —també els caps de setmana— durant el mandat del govern badaloní anterior, liderat per l’ara president del grup del PP al Parlament, Xavier García Albiol.