La classe comença amb un repte: aconseguir que una família quadri els comptes. El primer, calcular els ingresos. "Són dos mil euros que en total anual son 24.000 euros." I partir d'aquí, aprendre a calcular les despeses. "paguen aigua, electricitat..." El pas següent, fer càlculs. Tot, per evitar els números vermells. "El dèficit és quan passa això, que les despeses superen els ingressos." A la classe no només s'aprenen conceptes, sinó també lliçons des de l'experiència. MERCÈ VIADER, professora voluntària "Millor que una til·la és fer un estalvi, us ho asseguro!!" I aquí un consell, per evitar ensurts cal estalviar entre un 5 i un 10 % dels ingressos. Recomanacions econòmiques que no s'aprenen ni a l'escola ni a l'institut. SÍLVIA MITJAVILA responsable de projectes de l'Institut d'Estudis Financers "Com arribar a final de mes, sembla una cosa molt senzilla i molta gent no la té en compte, improvisa..." CLÀUDIA SANUY, alumna "Els joves no pensem en plans de futur i no pensem en com estalviar. " ELIASER VITELIO, alumne "Y por supuesto que esto ayuda a tener un poco más de conciencia a la hora de gastar." SERGIO GALTÉS, alumne "El dia que vagi a fer una hipoteca m'hauré d'informar més, però la base ja la tinc, i a veure el que em venen i el que no." Unes classes a més pensades per obrir noves vies laborals. ENRIC CASTELLA, cap del Servei d'Ordenació Curricular de l'Educació d'Adults "L'educació d'adults és molt bona per a les persones que no han tingut èxit, persones que han fracassat en estudis i això els permet tornar donar entrada al sistema." Aquestes classes gratuïtes poden fer-se als centres de formació d'adults i també a les escoles que ho demanin.

L’economia forma part de les nostres vides. Com calcular el que paguem de la hipoteca o decidir si podem o no comprar-nos un cotxe són decisions molt importants que s’han de reflexionar i que, tot sovint, s’afronten des de la improvisació i el desconeixement. Per combatre la desinformació es va posar en marxa el  programa EFEC d’Educació Financera a les Escoles de Catalunya organitzat per l’Institut d’Estudis Financers amb el suport de la Generalitat.

Formació financera per a adults

En només dues edicions s’ha triplicat el nombre de centres que imparteixen el curs, passant de 14 l’any 2015 als 41 centres de 206.  En total hi participen 1.600 alumnes de 18 comarques catalanes. Les sessions s’ofereixen de forma gratuïta a persones d’entre 18 i 65 anys que vulguin formar-se en Economia Domèstica. Un taller pràctic en què s’explica de forma pràctica conceptes bàsics com fer un pressupost familiar, decidir com estalviar o escollir la millor hipoteca o préstec bancari. A més a més, com destaca Enric Castella, cap del Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults de la Generalitat, el programa és una “segona oportunitat per a aquells adults que han fracassat en els estudis i que tenen ara una via per tornar a entrar al sistema.”

Les classes les imparteixen 36 professors voluntaris vinculats a entitats financeres (en actiu i jubilats) amb un programa supervisat per l’Institut d’Estudis Financers.

Educació finacera, també a les escoles

Aquests cursos d’economia tenen també la seva versió adaptada per als alumnes de 4t d’ESO. El programa EFEC (Educació Financera a les Escoles) està acostant l’economia a les aules per quart any. Quan va néixer van partiricpar-hi 105 centres escolars i 6.600 alumnes de 4t d’ESO, mentre que aquest curs s’hi han adherit 262 escoles i més de 16.550 alumnes.

El curs consisteix en sis tallers d’una hora cadascun de formació financera bàsica i pràctica en què s’apren a administrar els propis estalvis i gestionar un pressupost personal, així com a contractar una hipoteca, un pis o invertir en un fons financer.