Els cartells ho deixen ben clar: no hi ha servei de socorrisme. És una situació excepcional perquè Setmana Santa marca tradicionalment l'inici de la temporada de platges. Aquest any, però, els treballadors encara no han arribat a un acord laboral. EDUARD BUSQUETS, socorrista "Volem treballar, simplement. Esperem que tant Ajuntament, empresa adjudicatària puguem arribar a un acord pel bé de tots, pel bé de la ciutat i pel bé del servei i la professió." Els socorristes treballaven fins ara per Creu Roja. El servei, però, aquest any el gestionarà l'empresa Proactiva, que ha accedit a incorporar els treballadors. Segons els socorristes, la subrogació s'hauria de fer conservant les condicions anteriors però Proactiva no ho accepta. De moment els empleats hi han presentat un recurs. En espera de resoldre el conflicte, les platges passen la primera Setmana Santa sense vigilància. EDUARD BUSQUETS, socorrista "Aquí no se'ns estan conservant ni les nostres condicions laborals ni els nostres horaris i directament no s'està conservant el servei que estem donant al ciutadà, un servei que portem anys, un servei que tenim passió." Per això una trentena de treballadors s'han trobat avui a la platja per fer palès el seu malestar. Diuen que Proactiva els vol retallar el sou en 600 euros i alhora fer-los treballar més hores, unes condicions, segons diuen, inassumibles. Inicialment havien de començar a treballar el 19 de març. Després se'ls va dir que seria el 25 de març però no ha estat així. Ara una de les dates que hi ha sobre la taula és a mitjans d'abril, segons l'Ajuntament podrien començar a oferir servei el cap de setmana del 9 d'abril. Sigui com sigui, fins que la situació no es resolgui, no hi haurà socorristes a les platges de Barcelona.

Els socorristes de Barcelona continuen esperant. Això és el que han volgut reivindicar amb una foto a la platja de la Barceloneta. Després que Creu Roja perdés la concessió del servei, la nova empresa adjudicatària, Proactiva, ha assumit incorporar-los a la plantilla i permetre que continuïn treballant aquest estiu. Però mentre no arribin a un acord sobre les condicions laborals, no podran oferir el servei de vigilància.

Setmana Santa marca tradicionalment l’inici de l’època de platges. Es considera temporada mitjana i cada any per aquestes dates ja hi ha socorristes que vetllen per la seguretat a la costa barcelonina. De fet, el servei s’activa normalment una setmana abans de Setmana Santa, però aquest 2016 encara no se sap del cert quan entraran en funcionament.

No obstant això, l’Ajuntament assegura que les platges estan obertes i que es poden fer servir. Esperen que la temporada mitjana pugui començar oficialment el 9 d’abril, tot i que caldrà estar pendents de com es resol el recurs dels socorristes davant la jurisdicció laboral. Durant les properes setmanes també es preveu obrir els serveis complementaris, com ara el Centre de la Platja.

Alguns regidors han reaccionat davant d’aquesta situació, com el líder municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, que ha acusat Colau de “perjudicar” a Barcelona i als usuaris de les platges. Segons el dirigent popular, “no és comprensible” que no s’hagi elaborat un calendari indicant la temporada de bany i ha assenyalat que en els darrers anys ja hi havia socorristes durant la Setmana Santa.

Per la seva banda, el regidor de la CUP, Josep Garganté, ha expressat a través de les xarxes socials, que les platges estan sense servei de socorrisme a causa de “l’intent de precarització laboral”, en referència a les condicions laborals proposades per Proactiva.