vaga neteja barcelona

4.000 treballadors estaven cridats a la vaga de neteja a Barcelona de sis dies, del 24 al 29 d’abril del 2022, convocada inicialment per la UGT (sindicat majoritari) i a la qual després van sumar-se la CGT i CCOO. Amb l’aturada, els sindicats reclamaven un increment de l’IPC “just i d’acord amb les pujades anuals”. Ara bé, després d’un acostament de posicions entre empreses i representants dels treballadors, la UGT i COO han desconvocat la vaga de neteja a Barcelona. Ara bé, la CGT ha anunciat que manté l’aturada a Barcelona.

Concretament, la vaga de la neteja està convocada a partir de les 21 h del diumenge 24 d’abril i l’objectiu és allargar-la fins a les 21 h del 29. Així, la CGT pressiona l’Ajuntament de Barcelona perquè demani a les empreses adjudicatàries una millora de les condicions laborals i salarials, entre altres motius.

Treballadors cridats a la vaga de neteja a Barcelona

Segons va informar el sindicat UGT, 4.000 treballadors de la neteja estaven cridats a la vaga contra una congelació salarial que, diuen, es manté des del 2018. Ara que només hi dona suport la CGT, són molts menys. Els professionals formen part de les empreses següents:

  • FCC Medio Ambiente SAU
  • Corporación CLD Servicios Urbanos de Tratamiento de Residuos
  • Urbaser
  • Prezero España (abans Cespa)

Alerten de més vagues de neteja a Barcelona

El sindicat convocant ha destacat que sempre s’ha arribat a acords a través de negociacions i que aquesta és la primera convocatòria de vaga de la neteja que fan des del 1982.

La UGT lamentava que els treballadors de la neteja de Barcelona són “els oblidats, els ignorats“: “La gent no ens veu, la majoria treballem de nit. Barcelona està bruta i al matí la troben neta i ningú sap per què”, afegeix. Després d’anunciar la desconvocatòria, la CGT ha acusat la UGT de ser un “sindicat groc al servei de les empreses“.

Serveis mínims durant la vaga de neteja

El Departament de Treball havia dictat uns serveis mínims del 100 % (servei habitual) en la recollida d’escombraries als entorns de centres sanitaris. En el cas dels residus orgànics, s’havien de recollir cada 48 hores i els de rebuig, cada 72 hores. Treball també va establir uns serveis mínims del 50 % en la recollida selectiva i dues neteges alternes de carrers i places durant els sis dies de vaga.

Consells davant la vaga de neteja

A causa de la vaga de neteja a Barcelona, l’Ajuntament havia emès una sèrie de consells a la ciutadania per evitar acumulacions de bosses d’escombraries als contenidors i també als carrers. Algunes de les recomanacions que havia fet el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni eren:

  • Guardar residus a casa entre el 24 i el 29 d’abril sempre que sigui possible.
  • Reciclar, per distribuir la brossa entre els contenidors i evitar acumulacions al gris.
  • Reduir al màxim la generació de residus.
convocatoria vaga