Compte enrere per a la vaga de la neteja que s’ha convocat a partir de diumenge, 24 d’abril. Les properes hores seran clau per a les empreses i els sindicats per intentar arribar a un acord. En una entrevista a TVE, el tinent d’alcalde de Cultura i regidor de Presidència, Jordi Martí espera i confia, però, en una entesa entre les parts que pugui evitar l’aturada.

Martí ha dit al ‘Cafè d’idees’ que ha detectat que “comença a haver-hi aquella capacitat empàtica per trobar solucions” entre les dues parts. El responsable del consistori confia que l’acord arribi abans de diumenge i creu que “les darreres hores són crucials”. Ara bé, ha reconegut que es tracta d’una negociació complicada. Els sindicats demanen un augment de salari “d’acord amb les pujades anuals de l’IPC” i Martí s’ha referit a “l’espiral inflacionista”: ha explicat que “si tothom rep el mateix que la inflació, la inflació es dispara”. Malgrat tot, creu que l’acord és possible.

Crida a reduir la quantitat d’escombraries

Els responsables de l’Ajuntament de Barcelona van comparèixer aquest dijous per demanar la col·laboració de la ciutadania durant l’aturada. L’objectiu és evitar que els carrers s’omplin de brutícia. En aquest sentit, el regidor de Transició Ecològica (i responsable de la neteja a la ciutat), Eloi Badia, ha demanat “reciclar i treure el mínim indispensable d’escombraries” si es manté la vaga. Badia ha fet la crida en especial als barris amb recollida porta a porta, on no hi ha contenidors per llençar-hi la brossa.

L’aturada la va convocar la UGT i després s’hi van sumar la CGT i CCOO. A més de l‘increment salarial d’acord amb l’IPC, reclamen condicions “dignes i iguals” per al personal eventual i convertir-lo en fix; elecció lliure de torn, horari i servei, i el reconeixement i actualització de categories. Altres reivindicacions són l‘eliminació dels torns de set dies i l’obligatorietat de dos dies de descans setmanal o acordar un conveni laboral.