Foto: Òscar Giralt

Del 24 al 29 d’abril, 4.000 treballadors estan convocats a realitzar una vaga de neteja a Barcelona. Durant aquests sis dies, l’Ajuntament ha demanat la col·laboració dels ciutadans perquè redueixin els residus i així evitar que la brutícia envaeixi els carrers. Les reaccions dels grups de l’oposició no s’han fet esperar.

Elsa Artadi ha criticat l’Ajuntament per “traslladar la responsabilitat a la ciutadania”. En aquest sentit també recorden que cal treballar per arribar a un acord. De fet, Janet Sanz també ha instat les empreses de neteja de Barcelona i els representants dels 4.000 treballadors cridats a la vaga a seguir negociant perquè es desconvoqui la vaga.

Ciutadans exigeix a Colau que plantegi solucions. La presidenta del grup municipal a l’Ajuntament de Barcelona, Luz Guilarte, ha criticat l’actitud del govern perquè “en lloc d’assumir les seves responsabilitats i plantejar solucions, diu als ciutadans que no treguin la brossa”. Guilarte també ha afirmat que els sembla “inaudit” que l’Ajuntament no participi en cap taula de mediació i no estigui fent propostes per evitar la vaga. “Exigim que no facin deixadesa de funcions i posin sobre la taula propostes”, ha indicat. A més, demanen més coordinació i no fer responsables els ciutadans de “la mala gestió”.

Pel que fa a Valents, reclama a l’Ajuntament que eviti la vaga de recollida d’escombraries. La presidenta del grup municipal, Eva Parera, diu que el nou contracte de neteja de Barcelona té un cost de 300 milions d’euros i es pregunta “com és possible que la ciutat estigui bruta i que s’hagi convocat una vaga”.

4.000 treballadors cridats a la vaga

La vaga va ser convocada inicialment pel sindicat UGT per denunciar la congelació de salaris des del 2018. Després de la manca d’acord entre els representants dels treballadors i les empreses, també s’hi han sumat CCOO i CGT.

Si finalment tira endavant, la vaga posarà en risc la neteja a Barcelona després de Sant Jordi, amb la possibilitat que la setmana del 25 d’abril comenci amb bosses d’escombraries sense recollir als carrers. Sobre això, la CGT alerta que “s’aproxima el caos”.