Dels 15,7 milions de turistes que van visitar la ciutat el 2017, un total de 7,6 van allotjar-se en establiments hotelers. Aquesta última xifra suposa un 2,7 % més respecte l’any anterior. Tot i això, l’últim trimestre de l’any, els turistes que van passar per hotels de la ciutat van caure un 4,33 %. L’octubre i, en especial, el novembre van registrar les caigudes més fortes, mentre que al desembre es va recupera. Els turistes internacionals són els que més van deixar de venir (-5,5 %) i la davallada va ser pràcticament inapreciable (-0.37 %) en els turistes de la resta de l’estat.

Les dades les ha explicat el regidor de Turisme, Agustí Colom, en una compareixença a la Comissió d’Economia d’aquest dimarts. Colom ha detallat que entre els turistes internacionals, els que més van caure van ser els de països més propers com ara Alemanya, Suïssa, Itàlia, Regne Unit o França, mentre que els de països més llunyans van tenir un comportament més positiu (Argentina, Rússia, Estats Units, Japó i la Xina).

El regidor de Turisme ha admès que l’atemptat del 17 d’agost a la Rambla, l’actuació policial de l’1-O, l’aturada del 3-O i la inestabilitat política han contribuït a “una afectació negativa” del turisme a la ciutat l’últim trimestre del 2017. Cs, PSC i PP ho van atribuir específicament a la situació política catalana, mentre que ERC ho va emmarcar en les càrregues policials de l’1-O. El PDeCAT creu que tot és fruit dels missatges negatius que el govern ha enviat sobre el turisme. Des de la CUP, en canvi, ha lamentat que les polítiques per descentralitzar el turisme tinguin “una efectivitat nul·la”.