Molts treballadors de la neteja, obrers i assalariats asseguren que les empreses que els contracten no els faciliten el confinament a casa. L’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol per frenar els contagis del coronavirus permet anar a treballar, i la recomanació del Ministeri de Sanitat de facilitar el teletreball no és aplicable a tots els sectors. Per això la modificació de l’activitat per frenar els contagis per coronavirus queda a criteri de l’empresa.
En un solar del Poblenou al carrer de la Llacuna, les excavadores han seguit treballant a ple rendiment aquest dilluns a la tarda. Els obrers han explicat a betevé que a l’oficina de la constructora han decidit aplicar el teletreball, però a ells no els han enviat cap a casa. En canvi, en unes altres obres properes on divendres hi havia moviment, aquest dilluns no n’hi ha hagut. És una bona prova de la disparitat d’actuació en les empreses.
Els empleats, però, no sempre poden triar: “Jo no volia treballar, ho faig amb màscara i guants, però si et diuen que has de treballar, has de treballar“, explica Amaal Mallik, assalariat del taxi. L’Institut Metropolità del Taxi ha emès un seguit de recomanacions d’higiene i prevenció que els conductors poden aplicar, però Mallik es queixa que siguin només recomanacions. Ell preferiria ser a casa, però el propietari del seu taxi li diu que ha de seguir conduint.
El mateix li passa a Natàlia Vera, treballadora de la neteja que ha agafat el metro per anar a l’empresa a comprovar “què cal fer”. Per als companys d’oficina, des de divendres es va dictar teletreball, però no s’ha avisat el personal de neteja. “Segons com està la cosa, preferiria quedar-me a casa”, confessa la Natàlia. I si li diuen que ha de quedar-se? “Doncs m’hauré d’acollir a les normes”, accepta. En canvi Stewart Hill, pintor, ha tingut més sort: “Avui hem anat a plegar les coses i no cal que tornem fins d’aquí a 15 dies“, explica. A ell l’empresa li seguirà pagant el sou.
No tots els treballadors amb qui ha pogut parlar betevé aquesta tarda ho feien a disgust. Per exemple Dean Stephano, gruista, que segueix de servei però amb un nou protocol de l’empresa: “Ens han enviat un comunicat de com hem de tractar amb els clients per prevenir contagis, i desinfectem dos cops al dia la cabina de la grua”, assegura. El servei, diu, cal seguir-lo donant “per no deixar els cotxes tirats”.
Pel que fa a les oficines, la majoria al Poblenou oferien un aspecte fantasmagòric, sense treballadors als llocs de feina. En canvi, la Zona Franca ha funcionat aquest matí a mig gas.