Amb la decisió, el Suprem ha ratificat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 2015, que ja anul·lava el procés d’adjudicació d’ATLL a Acciona, fet per la Generalitat. Aquesta és la privatització més gran realitzada mai per la Generalitat, valorada en uns 1.000 milions d’euros.

La decisió judicial estableix que la informació sobre els terminis de les inversions del concurs va generar confusió i va “viciar la licitació” perquè va afectar el contingut de les ofertes. Precisament per això la competidora d’Acciona en el concurs, Agbar, va recórrer-hi davant l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC), que va determinar que Acciona hauria d’haver estat exclosa perquè el seu programa d’execució d’obres no complia els períodes temporals establerts.

Ara, el Tribunal Suprem afirma que, tot i que l’OARCC no anul·lés l’adjudicació, aquesta és “conseqüència inseparable de la seva decisió d’excloure l’oferta d’Acciona”. A més, el TS precisa que l’aclariment sobre els terminis de les obres “no eren trivials” perquè va fer que Agbar formulés l’oferta “no només en uns temps més breus en l’execució, tres anys menys, sinó una repercussió en el ritme de les inversions i en la seva projecció sobre la tarifa”.

La Generalitat vol recuperar-ne la gestió 

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ja emès un comunicat en el qual afirma que accepta la sentència i apunta que el Departament d’Economia i l’Agència Catalana de l’Aigua estudiaran la millor manera d’executar-la. Malgrat tot, l’escrit recorda que en una disposició addicional inclosa a la llei d’acompanyament dels pressupostos del 2017 es preveu que el Govern presenti al Parlament la intenció de recuperar la gestió pública del servei. 

Comparteix a: