Per tant, no tots els promotors, o hostesses, poden optar a les mateixes feines. El físic i fins i tot un detall tan concret com l’alçada són criteris que les agències utilitzen a l’hora de decidir a qui contracten. Una noia que té una alçada de més d’1,70 o 1,75 metres pot optar a fer d’hostessa d’imatge de marca i cobrar fins a 200 euros al dia. Si la seva alçada està per sota, haurà de fer d’hostessa d’atenció al públic i amb un sou d’entre 50 i 60 euros nets diaris per una jornada de vuit hores. A totes, però, se’ls demana igualment bona presència i el domini d’idiomes per fer la feina.

El congrés de telefonia mòbil, que s’inaugurarà el 26 de febrer, se celebrarà a Fira de Barcelona. La institució assegura que ja saben que els idiomes són un requisit important a l’hora d’aconseguir treball al saló, però no les condicions físiques. En aquest sentit, deriven la responsabilitat a les marques, que contracten directament les hostesses d’imatge amb les agències.

Els sindicats, crítics amb la pràctica

Tal com apunten els sindicats, pagar més sou en funció de l’alçada o altres criteris físics és una discriminació il·legal i denunciable si no es tracta d’un requisit necessari per a la feina que es desenvoluparà. “Aquest és un cas que no he vist mai, i menys de forma tan explícita. La pregunta aquí és: es necessita certa alçada per fer aquesta feina en especial?”, ha dit Eva Gajardo, secretària d’Igualtat de la UGT. El sindicat assegura que habitualment aquests requisits s’inclouen en clàusules específiques que se signen a banda o es pacten de veu.

Comissions Obreres se situa en la mateixa línia. Ramón González, membre del sindicat, denuncia que establir diferències de salari segons l’estatura és “absolutament il·legal“. Explica que el conveni d’hostesses no preveu diferències segons l’estatura i que la contractació es fa segons les funcions o les capacitats professionals específiques de l’individu. En tot cas, CCOO diu que les empreses poden pagar per sobre del conveni d’hostesses i incloure un complement salarial, sense que es reflecteixi en el contracte.

Les ofertes per treballar durant la setmana del Mobile es poden trobar a diversos portals de cerca de feina, com InfoJobs. La cap de Comunicació de l’empresa, Judith Monmany, apunta que les seves ofertes estan penjades “sense discriminació de gènere” -per exemple, les descripcions de les ofertes parlen de “promotor/a”- i també sense filtres per a la condició física. Ara bé, des d’InfoJobs asseguren que, un cop l’empresa ha citat els candidats per a una entrevista, desconeixen si els requisits físics poden entrar en joc.

La contractació d’hostesses: una polèmica recurrent

Expertus és una de les principals empreses d’hostesses d’imatge a Barcelona, juntament amb Toté Vignau, a la qual Inspecció de Treball va proposar una multa de 25.000 euros per assetjament discriminatori per raó de sexe a les hostesses de la darrera edició del Trofeu Comte de Godó. En aquest cas, una de les hostesses va denunciar les males condicions laborals sota les quals havien de treballar.

La discriminació per alçada revifa el debat sobre la cosificació de les dones. Els criteris per contractar hostesses de vol, per exemple, han variat els darrers anys, i el mateix Tribunal de Justícia de la Unió Europea posa en qüestió que certa alçada sigui necessària en el cas dels policies. També la Fórmula 1 ha optat per eliminar de la graella de sortida les anomenades “noies del paraigua”.