El balanç econòmic és positiu en comparació amb els resultats obtinguts el 2016, però encara més destacat si es posa de costat amb la xifra obtinguda el 2015, que és el darrer any comparable pel calendari firal. En aquest cas, l’increment de la facturació ha estat del 24,6 %. Pel que fa als beneficis bruts (Ebitda) va ser de 21,2 milions, un 4 % més que el 2016 i un 59,5 % més que el 2015. El director de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha remarcat a la presentació de resultats que les xifres els han sorprès i avisa que la previsió és continuar pel mateix camí.

Més de 140 esdeveniments

Durant el 2017, als recintes firals de Montjuïc a Gran Via s’hi van fer 141 esdeveniments:  77 salons i congressos, 11 fires coorganitzades amb altres països i 53 actes de diferents característiques. Els responsables de la institució destaquen l’Automobile Barcelona i el Barcelona Building Construmat i el llançament de la Barcelona Industry Week (que agrupa vuit actes) com a alguns dels esdeveniments més importants de l’any.

També destaquen “pel seu creixent pes internacional” l’Smart City World Congress, els nous Healthio, Oralth BCN i Innovate4Climate, l’IBTM Wolrd, la reunió anual de l’Intenational Trademark Association, el Congrés Europeu de Cardiologia (amb 30.000 assistents) i -és clar- el Mobile World Congress.

Per a aquest any, Fira de Barcelona es planteja repetir o superar la xifra de 140 esdeveniments, així com fer augmentar els ingressos assolits el 2017. A més de repetir els grans congressos, aquest any hi haurà un altra de les “cites rellevants”, el saló Alimentaria, que aquest any es farà conjuntament amb Hostelco.

Creixement exterior

L’expansió fora de les fronteres estatals és una de les claus dels beneficis, segons els dirigents de Fira de Barcelona. El 2017 la institució va coorganitzar 11 salons a països com l’Argentina, Mèxic, el Marroc i el Japó. A més, es va fundar la filial Fira Barcelona Mèxic, que se suma a la que ja funciona a Doha (Qatar). Per a aquest any es preveu arribar a la dotzena de salons coorganitzats.

Bonet reclama estabilitat

El president de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, ha insistit en la necessitat de tenir “estabilitat política” per mantenir el creixement econòmic. Bonet assegura que ara mateix no hi ha aquesta estabilitat i assegura que “no podem seguir amb la incertesa perquè ens debilita” i demana no deixar perdre la imatge de Barcelona.

L’Ajuntament encarrega a Fira la gestió del CCIB

A la presentació de resultats de Fira de Barcelona, l’alcaldessa, Ada Colau, ha anunciat la decisió d’encarregar la gestió del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), ubicat al recinte del Fòrum, a Fira de Barcelona. El canvi es farà el 2021, quan acaba el contracte amb el gestor actual. El contracte serà per a un període de 50 anys i l’objectiu del canvi és “reforçar el posicionament” de Fira de Barcelona.