El port de Barcelona és un dels més transitats de la península. Milers de vaixells de mercaderies i creuers el visiten anualment. Les tripulacions, vingudes d’arreu del món, acostumen a fer llargues temporades embarcats, sense veure la família i suportant algunes condicions climàtiques adverses. Quan arriben a Barcelona, tot i estar-s’hi poques hores, acostumen a desembarcar, si més no per poder buscar un lloc per connectar-se a internet per parlar amb la família. Els voluntaris de Stella Maris, l’Apostolat del Mar, visiten els vaixells per tal d’informar-los de tots els serveis que els posen a l’abast. Assessorament legal, jurídic i social, transport gratuït a la ciutat, internet gratuït, activitats esportives i fins i tot un lloc tranquil on allotjar-se i sentir-se com a casa són alguns d’aquest serveis.

Jerónimo Dadín, responsable de l’oficina de Stella Maris d’atenció a la tripulació de creuers, indica que “les tripulacions, quan arriben, el que més valoren és el servei de telefonia i internet gratuït per poder contactar amb les famílies”. A l’oficina d’atenció als tripulants hi ha viscut moments molt emotius: “Un dia va venir un mariner, es va connectar a l’Skype i va poder veure per primera vegada el seu fill. Feia pocs dies que havia estat pare, i fins que no va arribar a Barcelona no es va poder connectar per conèixer-lo. Em va fer una abraçada. Va ser molt emocionant”, comenta en Jerónimo.

La relació que s’estableix entre els treballadors o voluntaris de Stella Maris i els mariners és molt important: “Una encaixada de mans, unes paraules amables, creen un nexe. Només entrar al vaixell hi dius una paraula agradable i se’ls il·lumina la cara“, explica en Víctor Gimeno, voluntari de Stella Maris.

700 persones, allotjades a la residència

L’any 2018 els voluntaris van visitar més de 2.500 vaixells mercants per donar la benvinguda als tripulants i interessar-se per les seves necessitats. Per les instal·lacions de Stella Maris hi van passar més de 3.000 mariners, gairebé 700 persones es van allotjar a la residència.“Treballo al sector d’excursions organitzades des dels creuers. Cada cop que desembarquem a Barcelona, dos o tres cops l’any, m’allotjo aquí. Normalment m’hi quedo un mes o un mes i mig. Hi estic molt a gust”, comenta la Luciana. “Aquí ens coneixem tots, hi ha gent que hi viu tot el mes, és com un barri de veïns“, explica l’Óscar Tejón, un bussejador professional que s’allotja habitualment a la residència de l’Apostolat del Mar.

Els voluntaris, l’ànima de Stella Maris

La tasca de Stella Maris es manté gràcies a una xarxa de voluntaris que hi col·laboren setmanalment. Visiten els vaixells, informen i assessoren els mariners, s’encarreguen del transport des del port a la ciutat, els organitzen les activitats esportives, entre moltes altres tasques. Ara per ara, hi participen una vintena de persones. Per mantenir tota aquesta activitat, el centre fa una crida per tal de sumar més col·laboradors.