Si no hagués existit Gaudí, el món del “souvenir” l’hauria d’inventar perquè sens dubte és l’estrella dels productes de record a Barcelona. El seu trencadís s’imita en infinitat de figures de totes les mides. Algunes de coherents, com la salamandra del Parc Güell. D’altres potser no tant, com toros i sevillanes. Amb el barret de mexicà ja passat a la història, el producte “tipical Spanish” perd presència i en guanya el català. El cas més paradigmàtic és el caganer, que ja es pot trobar a tot arreu i amb tot tipus de personatges.

caganers

L’exigència del turista per a la qualitat del record varia molt. Els que freqüenten les botigues de records de baix cost, que es poden trobar a desenes al centre de la ciutat, sobretot a Ciutat Vella, busquen articles barats. Segons Waheed Elai, responsable de la botiga Dada Gifts, el que més venen al seu establiment són imants i clauers, a més de figures petites amb el trencadís de Gaudí. Són productes d’entre un i tres euros.

En canvi hi ha altres botigues que aposten per l’artesania local, amb més qualitat de producte i, en conseqüència, preus més elevats. És el cas de l’establiment 2Bis, al carrer del Bisbe. El propietari del negoci, Antoni Mas, explica que la seva aposta és diferenciar-se de la resta oferint productes fets aquí i artesania que fuig de la lògica del “souvenir”. S’hi poden trobar, per exemple, figures de paper de personatges icònics del cinema i la música.

De totes maneres “el 95 %” dels seus clients a l’estiu són turistes. Conscients d’això, la botiga ven figures que imiten el trencadís de Gaudí i objectes de decoració inspirats en Dalí o Miró. Cada vegada més, explica Mas, els turistes busquen records que tinguin certa utilitat. Això fa que els plats, copes, tasses o sotagots siguin dels més venuts.

Precisament, aquest dilluns, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que els establiments i botigues incompleixen en un 40 % la nova normativa de venda de records, en vigor des del desembre del 2018.