La Casa Vicens s’ha convertit en visita obligada per a molts turistes. Des que aquest edifici modernista va obrir portes per primera vegada el novembre del 2017, els entorns d’aquesta obra d’Antoni Gaudí s’han modificat en els últims mesos, amb més turistes passejant i ocupant el carrer de les Carolines. Els veïns critiquen l’impacte que genera el turisme al barri de la Vila de Gràcia, amb més incivisme al carrer i amb la proliferació de pisos turístics. En canvi, els comerciants hi veuen una oportunitat per millorar els seus negocis.

Malgrat que els turistes poden entrar dins de l’edifici per visitar per exemple la font d’aigua recuperada, molts opten per quedar-se al carrer i contemplar els detalls i els dibuixos d’aquesta joia arquitectònica des de l’exterior. És habitual veure turistes fotografiant la façana de l’edifici i visitant l’obra amb un guia turístic. Això, segons els veïns, fa que hi hagi episodis d’aglomeracions al mateix carrer de les Carolines que, en alguns casos, això dificulti el trànsit dels vianants.

Casa Vicens

Però la crítica més compartida entre el veïnat de la Vila de Gràcia és l’increment de pisos turístics que han detectat a la zona, concretament a carrers com el d’Aulèstia i Pijoan o a Gran de Gràcia. Això, diuen, ha portat més incivisme al barri. Asseguren que sovint, a la nit, senten crits i xivarri perquè hi ha joves fent “botellón” al carrer.

 

Els comerciants, contents amb el turisme

Els comerciants que treballen pels voltants de la Casa Vicens veuen el turisme d’una altra manera. Creuen que l’afluència de visitants pot suposar una millora per als seus establiments. Per exemple, Fabio Ceresa va decidir obrir una gelateria just al davant de l’edifici, ja que va veure una oportunitat per fer negoci al costat d’aquest atractiu turístic. Tot i que assegura que en els últims mesos les vendes han anat a més, confessa que esperava fer més caixa.

Gelateria del carrer de les Carolines

Uns metres mes lluny de la casa de Gaudí, a Gran de Gràcia, Encarna Roldán treballa en una botiga de roba. Assegura que hi ha turistes que visiten la Casa Vicens que després hi passen a comprar. De fet, l’Encarna abans treballava en un local de la Rambla i compara les clienteles dels dos llocs. “La gent que ve aquí té un nivell cultural més alt. Això és important”, diu.

Diversos portals d’Internet i agències de viatge recomanen visitar la Casa Vicens. Ara és coneguda internacionalment, en part també gràcies al fet que la prestigiosa revista ‘Time’ va triar-la com un dels 100 millors llocs del món el 2018. De fet, l’edifici va rebre 100.000 visitants durant el primer any d’obertura.

Casa Vicens