(ACN) L’observatori europeu dels lobbies, que ha seguit la pista d’Airbnb en els darrers anys, creu que el nombre d’apartaments turístics a Barcelona és “massiu” en relació amb el nombre de residents de la ciutat. El representant de l’observatori, Kenneth Haar, atribueix a la plataforma part de la culpa de les dificultats d’accés a un lloguer a la capital catalana i creu que “qualsevol estratègia que busqui garantir un habitatge assequible ha d’implicar una regulació d’Airbnb”.

Reclama que les ciutats tinguin “competències reals” per fer front a la problemàtica i posa l’exemple de Berlín com a model d’èxit. Segons ell, és molt clar que les normes que es van decidir fa uns anys a la capital alemanya ha garantit milers d’habitatges per a residents locals. “Si simplement acceptem que decisions com aquestes s’han de prendre a alts nivells, hi ha un risc que acabi decidint gent que no hi entén o a qui li preocupa poc”, adverteix.

En aquest sentit, apunta que “ciutats com Barcelona hauran de desafiar l’autoritat de l’Estat espanyol i fins i tot la UE” per resoldre el problema de l’habitatge i aconseguir competències “reals”. Haar afirma que les iniciatives del consistori barceloní dels darrers anys són “limitades” i, tot i que veu la introducció del número de llicència en les ofertes anunciades a Airbnb com “un bon primer pas”, assegura que cal fer més.

Batalla a Brussel·les

Haar té poques esperances en el pròxim executiu comunitari que es constituirà a la tardor. Segons ell, però, la d’Airbnb i altres plataformes és una batalla que “segueix en curs” a la capital europea. “No hi ha res definit encara, és una lluita política oberta i el que és important és que les ciutats facin sentir la seva veu aquí a Brussel·les”, assenyala.

La Ciutat Comtal, diu, ha tingut “un paper crucial en els darrers anys” a l’hora d’influenciar a escala europea, però afegeix que s’haurà d’agrupar amb altres ciutats per “pressionar” les institucions europees. “Si diverses ciutats s’ajunten serà difícil ignorar-les”, conclou.