El dispositiu policial conjunt al front marítim que s’ha activat aquesta setmana ha servit per dissuadir els venedors ambulants, almenys durant el dia, d’estendre les mantes. Aquest dissabte, el passeig de Joan de Borbó estava custodiat per agents dels Mossos d’Esquadra, de la Guàrdia Urbana i de la policia portuària. En canvi, a zones com la Sagrada Família o davant del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), la imatge ha estat ben diferent.

Venedors a la manta al MNAC

En aquests dos punts, s’hi han tornat a instal·lar els venedors ambulants i, per això, des de la Plataforma d’Afectats pel Top-Manta, que aglutina 43 entitats, reclamen que també hi hagi vigilància policial permanent. Un dels membres de la plataforma, Alok Lahad, ha assegurat que als voltants de la Sagrada Família han compatibilitzat fins a una cinquantena de manters en un cap de setmana. Lahad té una botiga de records al carrer de la Marina i es queixa que ell ha de pagar uns impostos i enfrontar-se a unes multes si ocupa l’espai públic que no han d’assumir els venedors a la manta.

“El concepte d’espai públic és relatiu perquè per a nosaltres és un espai i per a ells [els manters] és un altre. Ells poden estar en els millors llocs de Barcelona sense pagar lloguer ni impostos, i jo si ocupo els laterals del carrer de la meva botiga em multen”

Els manters reclamen regularitzar la seva situació laboral

Conscients de les limitacions de la llei d’estrangeria espanyola, els manters reclamen al govern municipal solucions que serveixin per regularitzar la seva situació. El portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, Aziz Faye, ha assegurat que el col·lectiu està disposat a pagar impostos, com ho fan la resta de comerciants, però que ha de ser l’Ajuntament qui els ho demani i ho faci possible.

“El govern ha de tenir capacitat de regularitzar-nos, de demanar-nos impostos com a qualsevol altra persona, però ells no ens estan demanant que en paguem. El govern ha de respondre pacíficament, no enviant-nos la policia”

D’altra banda, Faye ha assegurat que els manters volen resistir la resposta policial sent persistents amb la seva activitat de venda a la manta, com a la plaça de Catalunya o el Parc Güell. Segons la Guàrdia Urbana, en aquest últim indret cada dia hi ha presència policial que fa marxar els manters. Aquest dissabte al matí, de fet, agents de paisà hi han hagut d’intervenir, fent-los fora de l’entrada del parc i decomissant algunes de les mercaderies, com ampolles d’aigua i diversos articles de venda ambulant. Al centre de la ciutat, en canvi, han estès les mantes de manera intermitent en funció de la presència policial.

Des del sindicat no descarten fer noves accions de protesta davant de l’Ajuntament, com ja van fer divendres passat, si el govern municipal no els ofereix una resposta alternativa a la policial.