La pandèmia ha marcat les festes de Nadal durant dos anys. Enguany, però, el coronavirus ha desaparegut de les converses de sobretaula i el sector de la restauració ha constatat les ganes de tornar a celebrar sopars d’empresa. Els fogons de les cuines tornaran a treballar de valent i alguns establiments ja tenen més d’un centenar de reserves.

El dia estrella, el 16 de desembre

Al restaurant Il Pomo d’Oro, al carrer del Rosselló, esperen amb ganes que el seu menjador es torni a omplir de comensals, després de dos anys sense celebracions. El propietari del local, Rodrigo Sánchez, assegura que ja tenen algunes dates plenes i assenyala que el dia estrella és el 16 de desembre: “Abans era el dimarts, dimecres, dijous… anaves tenint grupets. Ara tothom vol el dia 16 i jo ja el tinc ple”.

Tot i això, encara no arriben a les dades prepandèmia. Aquest 2022 tenen reserves per a uns 150 comensals, mentre que el 2019 arribaven als 380.

La inflació i l’encariment de l’energia

Els restauradors s’han trobat amb un altre escull a l’hora de preparar els menús de Nadal: la inflació, l’encariment de l’energia i la pujada de preus de les matèries primeres. Sánchez afirma que tot plegat s’ha encarit “una barbaritat”: “Estem pagant el triple del que pagàvem fa sis mesos”.

Thaís Ivern, codirectora del grup La Pomada, reconeix que han hagut de pujar els preus: “Estem intentant veure com podem incrementar l’ocupació per suplir aquesta pujada de costos. El president de FECASARM, David López, afegeix que el 80 % dels sobrecostos els estan absorbint els restauradors.

“És una bona campanya”

FECASARM, que agrupa restaurants i negocis d’oci nocturn, explica que enguany el volum de reserves està sent positiu i anticipa “una bona campanya”. En la mateixa línia, el president del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, assegura que “hi ha ganes de recuperar vida i recuperar la normalitat” després de dos anys de pandèmia.