preu llum avui

(ACN) El preu de la llum s’enfila per sobre dels 240 euros/MWh aquest diumenge, el pic més alt dels últims dos mesos. En concret, l’electricitat es pagarà un 11,8 % més cara que dissabte, fins als 243,95 euros el megawatt hora, segons els registres de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE). L’encariment s’explica per l’increment de la generació d’electricitat de les centrals de cicle combinat, que són les que fan servir gas —l’energia més cara— i per la poca producció d’energia eòlica i fotovoltaica, fet que s’ha donat durant tota la setmana.

El preu de la llum no era tan car des del 4 d’octubre

L’energia elèctrica al mercat majorista no superava aquest llindar des del 4 d’octubre, quan va arribar als 271,31 euros. Sense l’aplicació de l’excepció ibèrica, el preu de la llum hauria pujat fins als 302,66 euros, el que suposa fins a 59 euros més. Tot i això, l’import continua per sota del que es va pagar a l’estiu, quan el preu de l’electricitat va arribar a superar els 400 euros/MWh.  

En comparació amb la resta d’Europa, el preu del mercat regulat espanyol serà més baix que el d’Alemanya (268,5 euros) o França (307,2 euros). La diferència de preu ha provocat que les exportacions d’energia elèctrica produïda a l’estat cap a França continuïn a xifres rècord.

El topall del gas en vigor tot el 2023

L’excepció ibèrica s’aplicarà per calcular el preu de la llum durant el 2023, tal com va pactar el Govern espanyol amb la Comissió Europea amb l’objectiu de limitar el preu del gas a la península Ibèrica. D’aquesta manera, es volia evitar, també, que el preu rècord d’aquesta energia apugés les més barates de produir, com la hidràulica, la fotovoltaica o l’eòlica.