El jurat del Premi Albert Gonzàlez a la tasca de contribució a la promoció i coneixement del comerç de la ciutat ha fet una menció especial a Sergi Calafell. Aquest és un dels guardons dels Premis Comerç Barcelona amb què s’ha reconegut la figura d’aquest botiguer gracienc que ha estat 50 anys al capdavant de la merceria Las Novedades de la travessera de Gràcia, 321. Aquest comerç, gairebé centenari, va tancar fa 1 any per jubilació, però Calafell continua com a president de l’Associació de Comerciants Nova Travessera i Claret de Baix.

Menció especial als Premis Comerç Barcelona

El Sergi Calafell va ser la tercera generació darrera el taulell de betes i fils de la merceria Las Novedades, però l’any passat es va jubilar i va abaixar la persiana d’aquest establiment gairebé centenari. Ara, ha rebut una menció especial dels Premis Comerç Barcelona per estar durant 50 anys al capdavant de Las Novedades. Des d’aquí ha promocionat el comerç de proximitat a través de l’Associació de Comerciants Nova Travessera des de fa 25 anys.

Primera associació en treure les botigues al carrer

L’entitat va ser la primera de la ciutat en treure les botigues al carrer. “Llavors no teníem carpes, ni teníem res, trèiem les taules amb un drap tots del mateix color i llavors allà posàvem els nostres articles”, recorda Sergi Calafell, que ha vist com a poc a poc tota la ciutat fa la festa del comerç amb les botigues al carrer.

L’Associació de Comerciants Nova Travessera i Claret de Baix fa 25 anys que dinamitza el comerç de la zona, amb l’enlairament de globus aerostàtic als seus inicis o ara amb el ja tradicional trenet de Nadal. Calafell creu que han tancat moltes botigues del barri sense relleu, de fet explica que havien arribat a tenir 70 botigues associades i que ara en són 30.

Las Novedades, un negoci gairebé centenari

En el seu cas, la família va començar amb una botiga que era merceria, perfumeria, papereria, venien bijuteria, roba a metres i gènere de punt, però, finalment, es van centrar només en el gènere de punt i la merceria. Tot i que cada cop, hi havia menys clientela, ja que explica Calafell que “abans la gent cosia, venien les modistes, es compraven la roba, compraven els fils, els botons, ara, particularment, la gent s’ho compra fet“. El Sergi diu que sent enyorança, ja que Las Novedades han estat la seva vida i la clientela part de la família, ara diu que se sent molt afortunat per aa aquest reconeixement a tota una vida promocionant el comerç de la Nova Travessera.