Pocs restaurants de Barcelona poden presumir d’arribar als 90 anys de vida. I Can Lluís és des d’ara un dels escollits. El 1929 el van fundar Lluís Rodríguez i Elisa Vilaplana, en un local on ja existia una casa de menjar, coneguda amb el malnom de Can Mosques. Des d’aleshores no ha canviat ni d’ubicació (al carrer de la Cera amb el de la Reina Amàlia) ni de mans. I ja van per la tercera generació.

Ferran Rodríguez, net del Lluís i l’Elisa, és l’ànima del restaurant i té, evidentment, una explicació a la longevitat del negoci: “Tenim la sort que les dones més guapes i els paios més collonuts de Barcelona es troben a casa meva”. En donen fe els cinc llibres d’honor amb dedicatòries i rúbriques de totes les personalitats que hi han passat aquests anys, amb predomini del món del teatre, el cinema o la televisió. “I dos Premis Nobel, José Saramago i Harold Pinter”, presumeix el Ferran.

La història de Can Lluís és història de Barcelona i del Raval. Les anècdotes, inesgotables. Però per sobre de totes, sempre hi ha la de la bomba de Can Lluís, la que una dona anarquista i atracadora de bancs va llançar dins del local el 1946 per fugir de la policia i que va causar la mort de l’avi Lluís i el tiet Ferran. La marca, visible encara, que va deixar la bomba al terra d’un dels menjadors s’encarrega de recordar-ho.

Nits de tertúlia per l’aniversari

Per celebrar el 9oè aniversari, el restaurant ha preparat sis nits de tertúlies temàtiques amb participants il·lustres que alhora són amics i clients habituals. Les converses es podran seguir per les xarxes socials i aniran seguides després d’un sopar. La primera es va dedicar al “music-hall”, amb artistes com La Maña, Merche Mar o Amparo Moreno, i fins al 3 de desembre, setmanalment, se’n faran d’altres de dedicades a la novel·la negra, l’humor o a parlar sobre el barri.