Els últims mesos havia reduït considerablement la seva activitat, atès el delicat estat de salut. Però continuava ocupant la presidència de VidaCaixa, l’asseguradora del grup, i havia estat també conseller d’Abertis.

Durant la seva presidència, La Caixa es va vendre la Immobiliària Colonial (2006) i va sortir a borsa el hòlding d’empreses cotitzades Criteria (2007). Amb aquestes decisions, Fornesa es va voler avançar tant a la punxada de la bombolla immobiliària com a la transformació de les caixes en bancs cotitzats. El 2005 va impulsar l’OPA de Gas Natural sobre Endesa, que no va reeixir.

Com a president d’Aigües de Barcelona, Fornesa fou l’artífex de l’extraordinària expansió internacional del grup, que a més va deixar de ser només una companyia d’aigües per dedicar-se també a la gestió de residus, les assegurances de salut (Adeslas) o la certificació (Applus).

Llicenciat en Dret i advocat de l’estat en excedència, Ricard Fornesa ha estat un dels directius de més rellevància a Barcelona durant les darreres dècades. Era president d’honor de La Caixa i d’Aigües de Barcelona. En la vida personal, era pare de sis fills i gran aficionat a la jardineria.