L'Estela és representant d'una empresa distribuïdora que, entre altres coses, es dedica als envasos d'oli. Fa unes setmanes que té més feina que mai. Els bars i restaurants esgoten les últimes hores per adaptar-se a la normativa que prohibirà els setrills. A partir de demà hauran de fer servir envasos d'oli etiquetats d'un sol ús i que no es puguin reomplir. Una mesura que molts restauradors no entenen. "Fa tres anys que no pugem preus...." Una opinió que comparteixen des del Gremi de Restauració. Asseguren que la mesura no és necessària, que suposarà un increment de residus i que, a més, encarirà els preus. JOSEP MARIA TORRES, director tècnic del Gremi de Restauració "Abans per 1 litre pagaves 3 euros. Ara et sortirà a 20 euros..." En canvi, hi ha restauradors que sí que la veuen amb bons ulls. En aquest restaurant ja ho tenen tot a punt. "El client ha de saber què consumeix." Aquest és precisament l'objectiu de la norma, que ja s'està aplicant a països com Itàlia i Portugal.

El mes de novembre, el Consell de Ministres va aprovar un decret elaborat pel Ministeri d’Agricultura que obliga l’hostaleria a fer servir envasos d’oli etiquetats i d’un sol ús, perquè no es puguin reomplir. Tot i que aquest decret va entrar en vigor l’1 de gener, els establiments han pogut anar gastant l’oli adquirit a granel fins aquest divendres, data límit per servir l’oli en els típics setrills.

Segons el Govern espanyol, l’objectiu de la mesura és reforçar la competitivitat dels productors d’oli d’oliva, ja que suposa una garantia de la qualitat i autenticitat dels olis posats a disposició dels clients. Amb aquesta normativa, es vol donar a conèixer les denominacions d’origen i les indicacions geogràfiques protegides de l’oli que es consumeix a taula.

Per altra banda, el Gremi de Restauració assegura que la mesura suposarà un increment dels residus i, a més, encarirà els preus ja que aquest nou sistema suposa un sobrecost per als restauradors.