Algunes de les detencions es van produir dimarts al carrer d’Entença, on al llarg del dia es van poder veure les actuacions conjuntes de la Policia Nacional i la de Londres. Les investigacions policials han durat dos anys i han estat centrades en els líders de la xarxa. Les primeres pistes van conduir els agents a diversos grups ubicats a les províncies de Barcelona, Màlaga i Mallorca. De mica en mica, els investigadors van localitzar les seus des d’on operaven els estafadors i van identificar els responsables de la gestió fraudulenta. La policia va fer 21 escorcolls a la província de Barcelona i quatre a Marbella, on es van detenir en total 75 ciutadans del Regne Unit i tres de nord-americans. Al Regne Unit s’han detingut 30 persones més, a Sèrbia hi ha hagut vuit detinguts i als Estats Units, dos.
El dispositiu policial internacional ha estat format per la Policia Nacional i la City of London Police en col·laboració amb la NCA britànica, el Servei Secret dels Estats Units i la policia de Tampa de Florida. Les investigacions s’han fet en cinc països.
Les “boiler-rooms”
Els estafadors disposaven d’una base de dades i trucaven a les víctimes presentant-se com a “brokers” d’alguna societat gestora d’inversió. Temptejaven el terreny per veure quina quantitat de diners podrien estafar i, al cap d’uns dies, els tornaven a trucar per oferir-los productes financers amb un alt rendiment per tal que la víctima hi invertís els diners. Un cop assolits els objectius, les societats desapareixien i tancaven les oficines des d’on operaven.
Els diners estafats eren controlats sempre pels responsables dels grups i quedaven fora de qualsevol control fiscal. Contractaven comptes a entitats financeres espanyoles a nom d’identitats falses o de societats sense valor ni activitat mercantil. Una vegada obtinguts els fons, els feien efectius a través d’Internet o els movien de compte a compte entre Espanya, el Regne Unit i paradisos fiscals.