El Sindicat de Llogateres veu magre que la proposta de llei de regulació dels lloguers, presentada amb l’aval de quatre grups parlamentaris el juliol, tiri endavant i “quedi en paper mullat“. És el balanç que ha fet el portaveu de l’entitat, Jaime Palomera, a la sortida de la reunió d’urgència al Parlament que aquest dimarts a la tarda han mantingut representants del sindicat, amb una delegació dels quatre grups que van secundar el text: la CUP, els comuns, ERC i JxC.
De fet, el punt central d’aquesta reunió era trobar una posició conensuada entre el text proposat el juliol, i les vuit esmenes presentades setmanes després per JxC. Així, Palomera ha argumentat que “se’ns deia que no teníem en compte el propietari en situació vulnerable, i hem fet una proposta molt concreta per tenir-lo protegit, i se’ns deia que no promovíem la rehabilitació d’immobles, i hem fet una proposta on s’hi incorpora”.
Amb tot, el portaveu del Sindicat de Llogateres ha lamentat que “JxC bloquegi aquesta llei” perquè, apunta, “no s’entén que, a 24 hores d’un debat històric al Parlament, hi tingui tants dubtes“. En aquest sentit, Palomera ha etzibat que “JxC hi està posant excuses” i ha recalcat que “el Govern, on JxC és un dels partits que hi dona suport, està jugant amb foc amb el futur de moltes famílies que no poden arribar a la fi del mes”.
De fet, en una entrevista a betevé aquest dilluns, l’alcaldessa Ada Colau va assenyalar que JxC podria haver rebut pressions del sector immobiliari per refusar el text.
Ambtot, el sindicat confia que abans del debat i de la votació del text JxC canviï de parer. Fonts properes al partit de Carles Puigdemont asseguren que “la porta és oberta”, tot i que no concreten si hi pot haver algun moviment.
La trava que manté la porta tancada
De les vuit esmenes presentades per JxC, la que sembla un mur insalvable és com considerar a un propietari una persona vulnerable. La formació proposa l’exempció de l’aplicació de la normativa en el cas que el propietari sigui una persona física amb uns ingressos inferiors a 5,5 vegades l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC).
Per a l’exercici actual, la Llei de pressupostos fixa el valor de l’indicador en 569,1 euros mensuals que, d’acord amb la proposta de JxC, significaria el topall en els 3.130,05 euros mensuals.