(ACN) L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha tornat a la cambra catalana aquest divendres, després de dos anys i mig. Forcadell, que compleix una pena d’11 anys i sis mesos de presó per sedició, ha aprofitat l’ocasió per referir-se a la llibertat d’expressió com “un tresor immens que hem de preservar sempre”. L’expresidenta ha participat en l’acte de commemoració dels 40 anys del restabliment democràtic del Parlament, al costat del president de la cambra, Roger Torrent, i la resta d’expresidents Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert.

En la seva part de discurs que tots cinc han fet conjuntament des del despatx d’audiències, Forcadell ha definit la cambra com “la institució de la paraula lliure, de la veu plural del país, del diàleg polític sense límits”. I una vegada més, ha reiterat que la cambra catalana ha de ser un espai de debat on tot el que preocupa a la ciutadania ha de poder ser expressat i debatut lliurement, “amb l’únic límit de l’educació i el respecte degut per la resta de representants de la ciutadania”. Forcadell ha estat rebuda amb aplaudiments a l’escala d’honor.

Torrent: “Compleix pena de presó per haver exercit el seu càrrec amb dignitat democràtica”

Torrent ha dit que Forcadell compleix pena de presó per haver exercit el seu càrrec “amb dignitat democràtica”, “per haver complert fidelment amb el càrrec i haver obeït escrupolosament amb el reglament que regula les funcions de presidència, per haver defensat els drets dels diputats i per haver-se negat a censurar els debats parlamentaris“. “Carme, poques vegades s’ha fet evident la injustícia com en el teu cas”, ha continuat el president del Parlament, que ha desitjat veure Forcadell “plenament lliure”.

En l’acte, el president del Parlament ha alertat de la judicialització que “ha llastrat” la capacitat legislativa en els darrers anys i ha reclamat un referèndum en què “tothom pugui opinar lliurement quin futur vol per al país i quin futur vol per al seu Parlament”.