Pisos

(ACN) El preu de l’habitatge va pujar un 2,3 % a Catalunya durant el segon trimestre d’aquest 2020, en comparació amb l’any passat, segons l’índex de preus de l’habitatge (IPV) de l’INE. L’augment és nou dècimes inferior a la variació anual que hi va haver en el primer trimestre. L’habitatge nou va encarir-se un 7,2 %, la mateixa xifra que en el primer trimestre. En canvi, el de segona mà va incrementar un 1,8 % de preu, un percentatge més baix que entre el gener i el març, quan l’augment va ser del 2,7 %.

Al conjunt de l’estat, l’IPV va disminuir més d’un punt en comparació amb l’any passat, amb un encariment del 2,1 % durant el segon trimestre. Per tipus d’habitatge, el nou va augmentar un 4,2 % de preu, quasi dos punts per sota de la dada registrada el trimestre anterior, mentre que en el de segona mà, la variació anual va retrocedir quasi un punt, fins a l’1,8 %.

Amb aquestes dades sobre la taula, la variació anual dels preus, tant a Catalunya com al conjunt de l’estat, són les més baixes des del primer trimestre del 2015, d’acord amb la sèrie històrica de l’Institut Nacional d’Estadística.

La variació trimestral, menor

Si mirem la variació trimestral, el preu de l’habitatge va pujar un 0,5 % a Catalunya. En aquest cas, l’habitatge nou va retrocedir un 1,8 %, per primer cop des del segon trimestre de l’any passat. Pel que fa al de segona mà, el preu va augmentar vuit dècimes. Al conjunt de l’estat, l’habitatge nou va retrocedir 2,2 punts i els de segona mà va pujar mig punt.

Segons l’INE, l’entrada en vigor de l’estat d’alarma el 14 de març, com a conseqüència de la crisi sanitària de la covid-19 va fer que el nombre de compravendes durant el segon trimestre fos “sensiblement menor” que en els trimestres anteriors.

Els descensos en la taxa anual es van registrar en la majoria de les comunitats durant el segon trimestre. Els més destacats es van produir a Navarra, el País Valencià i el País Basc, amb baixades del 2, 1,9 i 1,8 %, respectivament. Per contra, a Extremadura, Castella-la Manxa i Cantàbria va ser on més va pujar, amb un 1 %, un 0,5 % i el 0,3 %, respectivament.