El Gremi de Restauració ha qualificat de “surrealista” la reunió que han mantingut amb tres departaments de la Generalitat: Salut, Empresa i Interior. Asseguren que la Generalitat “no ha plantejat cap escenari a partir de dilluns“, quan bars i restaurants reclamen poder flexibilitzar les restriccions al sector. El director del gremi, Roger Pallarols, ha assegurat que “estem atònits” i que no se’ls ha notificat “cap mena de pla”.
Després que membres del govern, com el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, haguessin obert la porta a permetre’ls servir sopars, els restauradors denuncien que “el silenci és la resposta del govern”. Segons Pallarols, l’executiu català “ha insinuat que a partir del 9 de maig ja en parlarem”. D’aquesta manera, temen que fins que no s’acabi l’estat d’alarma haran de mantenir les restriccions horàries, que només els permeten servir als locals fins les 17 h.
Els restauradors asseguren que viuen una “emergència econòmica de primer ordre” i que “el govern sembla no tenir cap mena de resposta”. Per això, reclamen a l’executiu català que rectifiqui i faci “un canvi de rumb” que permeti servir àpats a la tarda i a la nit, i que puguin obrir “tota tipologia d’establiments”. “De la decisió que prengui el Procicat en dependrà la vida de moltes empreses”, ha advertit Pallarols.
“La interacció dins la restauració no ha provocat transmissió”
Des de l’associació de comerciants Barcelona Oberta, Gabriel Jené, ha mostrat en seu suport als restauradors. En una entrevista al programa ‘bàsics’ de ‘betevé’, Jené, afirma que ampliar els horaris és una mesura “absolutament necessària” i creu que “és incomprensible que fins ara no s’hagi produït”. Jené assegura que “s’ha demostrat que la interacció dins la restauració no ha provocat transmissió“.
Més enllà dels horaris de la restauració, Jené creu que “és necessari desescalar”, i adverteix que “les conseqüències d’aquesta situació que hem viscut fins ara poden ser tan o més greus que el que hem viscut fins ara”. Per això, el president de Barcelona Oberta reclama “que la situació es comenci a normalitzar, que tots puguem començar a agafar els hàbits habituals i que això provoqui una reactivació“.