El ple ha començat amb dues intervencions inèdites, les de Montserrat Morera i Delfí Cosialls, dos dels membres del Consell de Ciutat, que, per primera vegada, han presentat la Memòria del 2017 d’aquest òrgan consultiu i de participació de l’Ajuntament. En aquest document, que inclou 12.00 hores de feina de 130 voluntaris, el Consell reclama al consistori que els districtes tinguin més pes a l’hora de decidir les subvencions perquè, diuen, són qui més bé coneixen el territori i les problemàtiques. La memòria també inclou la radiografia que s’ha fet de les desigualtats existents a tots els districtes de la ciutat tant socials, com de salut, de renda o de gènere.  El Consell de Ciutat també ha explicat que s’està treballant en un pla de comunicació per donar visibilitat i informar la ciutadania sobre l’existència d’aquest òrgan participatiu. Pel que fa als reptes de futur, el document reclama un “compromís de retorn”, és a dir, saber quin recorregut han tingut les qüestions que s’hi dictaminen  per “no quedar en terreny de ningú” i més participació dels partits polítics per recollir “el màxim de sensibilitats” i que no hi hagi tantes absències.

Els partits han agraït el document del Consell de Ciutat i la necessitat de descentralització cap als districtes. El PP i Ciutadans han estat els més crítics i han denunciat la politització del Consell i la falta de neutralitat ideològica, i n’han reclamat la independència.

El govern critica la solitud municipal en temes d’immigració

El Plenari ha presentat el Pla de ciutadania i immigració 2018-2021, que inclou més de 80 actuacions, entre les quals hi ha novetats importants com les polítiques d’empadronament actiu, les que en promouen la regularització, el suport a les víctimes de racisme i discriminació o mesures d’inserció sociolaboral.

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha aprofitat la presentació del pla per reclamar a les administracions que en tenen les competències, especialment al Govern espanyol, que actuïn. “Estem molts sols”, ha assegurat Asens, que també ha afegit que l’Ajuntament està acollint cada nit 200 persones en allotjaments d’emergència que, si no, dormirien al carrer. L’últim recompte de sensellar va xifrar en 956 les persones que fan nit a la via pública.

Per la seva banda, el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha acusat Asens i el govern municipal d’apostar per la immigració en situació irregular. Asens li ha replicat que en cas d’haver d’il·legalitzar alguna cosa s’hauria d’il·legalitzar el Partit Popular, sobretot arran de la sentència del cas Gürtel.

S’aprova la modificació del Reglament d’honors i recompenses de la Guàrdia Urbana i els Bombers de Barcelona

El Plenari ha aprovat la modificació del Reglament d’honors i recompenses de la Guàrdia Urbana i els Bombers de Barcelona amb els vots a favor de Barcelona en Comú i ERC, el vot contrari de Cs i el PP i les abstencions de la resta de grups.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, s’ha felicitat per aquesta aprovació que posa fi a un reglament escrit fa més de 40 anys amb un “llenguatge preconstitucional”. Pisarello ha dit que s’ha fet un esforç per incorporar criteris més objectius a l’hora d’atorgar les medalles als agents de la policia municipal i del cos de Bombers. Cs i el PP han criticat, però, que aquest nou reglament no elimina la subjectivitat. També han criticat l’alcaldessa, Ada Colau, per la manca de gestió com a màxima responsable de la Guàrdia Urbana. El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, li ha reclamat que plegui i nomeni un regidor per a aquest càrrec.

Aprovada una ofensiva d’estiu contra els narcopisos del Raval

El Plenari ha aprovat una campanya extraordinària d’estiu per a Ciutat Vella contra la presència dels narcopisos, amb els vots a favor de Barcelona en Comú, el PDeCAT, Esquerra, i el regidor de Demòcrates, Gerard Ardanuy.

Aquesta campanya és fruit d‘un acord previ entre Barcelona en Comú i el PDeCAT que s’ha presentat just abans de començar la sessió plenària. Pel primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, aquest és un “pacte de ciutat” que incorpora un pla de xoc contra els narcopisos amb una inversió de gairebé cinc milions d’euros fins a finals del 2018. El president del Grup Municipal del PDeCAT, Xavier Trias, s’ha felicitat per aquest pla de xoc, que ha qualificat com una “eina important” que els veïns estaven reclamant. Pel que fa a ERC, Alfred Bosch hi ha donat suport però també ha criticat que el govern hagi esperat tres anys i que no s’hagi pogut arribar a consensos fins ara. Ciutadans també considera que aquestes mesures arriben tard perquè, segons Carina Mejías, estaven més preocupats pels “llaços grocs que pels draps vermells” que els veïns del Raval pengen dels seus balcons per denunciar la venda de droga.

Pel grup socialista, el pla de xoc “és un brindis al sol”. El president del Grup Municipal del PSC critica que no han comptat amb ells per pactar res i el document no aporta res de nou. També Alberto Fernández Díaz, del PP, creu que aquest “no és un acord de ciutat” perquè en cap moment no s’ha intentat negociar amb la resta de forces polítiques. La CUP Capgirem Barcelona considera que s’està instrumentalitzant el patiment dels veïns del Raval i que no va a l’arrel del problema, que és el del consum de drogues.

Aprovada una proposició de Cs contra el sensellarisme

El Plenari ha aprovat una proposició de Ciutadans per implementar un pla de xoc urgent contra el sensellarisme. El pla inclou mesures com incrementar els treballadors i educadors que ajuden les persones que viuen al carrer o augmentar les places dels centres residencials d’acollida.

La regidora de Cs Marilén Barceló ha criticat que quan Barcelona en Comú va arribar al govern hi havia 415 assentaments a la ciutat i que ara ja en són 553 i ha recordat que actualment hi ha 3.591 persones a la ciutat que no tenen llar. També el regidor del PP Xavier Mulleras ha afirmat que el nombre de sensesostre s’ha incrementat un 28 % des que governa Colau i que els d’ara són els pitjors resultats del sensellarisme dels darrers vuit anys. Per contra, la regidora de la CUP Capgirem BCN Maria Rovira considera cínic que els regidors populars diguin que els preocupa aquesta qüestió quan, on governen, no fan res per revertir-la.

La tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, creu que Cs ha volgut fer “focs artificials” amb el problema del sensellarisme, tot i que han donat suport al text presentat. La proposició ha rebut els vots favorables de tots els grups i l’abstenció de la CUP.

ERC reclama la continuïtat de la Barcelona World Race

El president del Grup Municipal d’Esquerra, Alfred Bosch, ha presentat una proposició perquè el govern municipal presenti un projecte per donar continuïtat a la Barcelona World Race. Bosch ha criticat que, en els propers dos anys, Barcelona només té garantides dues competicions d’alt nivell i es pregunta on ha quedat l’esperit olímpic de la ciutat. Bosch ha destacat que “la gent que va fer possible la Barcelona World Race” va apostar per la ciutat tot i tenir altres ofertes i ha reclamat al govern que aposti per convertir Barcelona en un clúster nàutic.

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha assegurat que aquesta qüestió ja s’està debatent en un grup de treball i que ara, amb la suspensió de la Barcelona World Race, és un bon moment per fer una nova proposta aprofitant el projecte del port olímpic.

La proposició s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups i el vot contrari de la CUP. La suspensió de la Barcelona World Race va provocar el mes d’abril la reprovació del govern d’Ada Colau. Tots els grups, també BComú, amb l’excepció de la CUP, van votar a favor d’una proposició del PSC per recriminar la gestió de l’equip de govern municipal.

El plenari es compromet a comprar la finca del gimnàs Sant Pau

El Ple ha aprovat la compra de la finca de la ronda de Sant Pau on hi ha el Gimnàs Sant Pau, per preservar la tasca social que hi fan i s’hi construeixi també habitatge protegit. Es tracta de fer una prova pilot per provar fórmules de construcció d’habitatge públic, a proposta de la CUP.

Tots els grups han defensat la tasca social del Sant Pau i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha defensat l’acord al qual ha arribat amb la CUP per tirar endavant la proposta. Aquesta proposició de la CUP recupera la iniciativa que va recollir les 15.000 signatures per entrar en la multiconsulta ciutadana, que finalment no se celebrarà. La iniciativa del Sant Pau no va passar els filtres per un error administratiu de les entitats.

El plenari reprova els comentaris polèmics de Torra

A petició del grup socialista, s’ha aprovat una proposició que condemna i reprova actituds i comentaris “excloents i xenòfobs”, i insta a normalitzar les relacions amb el govern de la Generalitat abans d’un mes per reclamar els deutes que té amb el consistori.

El president del Grup Municipal del PSC, Jaume Collboni, ha titllat de fracturador el president de la Generalitat actual, Quim Torra, i ha demanat recuperar l’esperit de Barcelona i del catalanisme inclusiu. Collboni s’ha enganxat en el debat amb Xavier Trias, que l’ha acusat de semblar de Ciutadans en el discurs, i ha titllat la seva intervenció de pèssima. Collboni li ha demanat que tingui el coratge polític de defensar en públic el que fan en privat, i Trias l’ha acusat de no ajudar en la concòrdia sinó de trencar plats. Hi ha votat a favor Barcelona en Comú, Ciutadans i el PP. S’han posicionat en contra el PDeCAT, ERC i el regidor Ardanuy, i la CUP s’hi ha abstingut.

D’altra banda, no ha tirat endavant una proposició del PP, en què demanava al president de la Generalitat desistir de la rehabilitació de les lleis per fer la independència i desaprovar els missatges xenòfobs de Torra.

El ple acomiada Àngels Esteller, que deixa el càrrec de regidora

La regidora del PP Àngels Esteller ha deixat el càrrec el dia que fa 15 anys que va entrar a l’Ajuntament. Esteller ha remarcat que ha passat “la part més important de la meva vida política” al consistori i ha assegurat que està “molt orgullosa” del treball que hi ha desenvolupat. Entre les actuacions que hi ha dut a terme, ha destacat la defensa de la unitat d’Espanya i símbols com la bandera espanyola o el bust del rei al saló de plens, també drets individuals, diu, com dirigir-se en castellà a l’Ajuntament.

La fins ara regidora popular també ha tingut paraules d’agraïment a la resta de regidors de ple i als qui han format part del Grup Municipal del PP, especialment Alberto Fernández Díaz. Del líder popular a l’Ajuntament, n’ha dit que seria “el millor alcalde que podria tenir aquesta ciutat” i que “m’has ensenyat tot el que sé en política”. Esteller, però, ha remarcat que no se’n va i ha afirmat que “deixaré de ser regidora però continuaré treballant al grup municipal”.