Els administradors de finques rebutgen la proposta d'Ada Colau. Afirmen que controlar el preu del lloguer perjudicaria milers de barcelonins que no fan negoci amb la renda que obtenen dels pisos. LORENZO VIÑAS, gerent del Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona-Lleida "La forma de portar-ho a terme és el que considerem que és del tot equivocada. Cal veure que majoritàriament aquí tenim propietaris que tenen un o dos pisos en lloguer i que els hi complementen els seus ingressos per poder arribar a final de mes." Des de l'Observatori DESC, en canvi, consideren que la mesura podria ser efectiva, i afirmen que ja s'ha aplicat amb èxit a ciutats com ara París o Berlín. Recorden que l'accés a l'habitatge és un dret que en el mercat actual no està garantit. IRENE ESCORIHUELA, Observatori DESC "El mercat, en termes d'habitatge, si ho deixem en mans del mercat, no funciona. Estem parlant d'un dret humà i, quan parlem de que el mercat s'autoreguli, hem vist tots aquests anys que no dóna resultat." Entre els experts en la matèria, alguns creuen que l'intervencionisme de l'administració faria que es treiessin pisos del mercat de lloguer. ÓSCAR MASCARILLA, economista i professor de la UB "Tots els govern que han volgut controlar el preu dels lloguers han acabat carregant-se el mercat. Quan tu vols regular un mercat, el mercat reacciona." En qualsevol cas, el consistori no té competència i els canvis hauria de fer-los la Generalitat o l'Estat.

Els administradors de finques són els que rebutgen més frontalment la proposta d’Ada Colau. El gerent del Col·legi d’Administradors de Barcelona-Lleida, Lorenzo Viñas, subratlla que “majoritàriament aquí tenim propietaris que tenen un o dos pisos en lloguer”, és a dir, petits propietaris que complementen els seus ingressos “per poder arribar a final de mes”. Segons Viñas, limitar el preu d’aquests lloguers perjudicaria aquests milers de barcelonins, per a qui llogar el pis podria podria deixar de ser rendible, amb la qual cosa acabarien treient els pisos del mercat.

Mesura poc efectiva per uns…

Segons el doctor en economia i professor de la UB Oscar Mascarilla, el control podria tenir efectes negatius en l’accés a l’habitatge. Mascarilla argumenta que una limitació com aquesta faria que molts propietaris retiressin els seus habitatges del mercat de lloguer i, per tant, cauria l’oferta; es reduiria la inversió en reformes als immobles, fet que produiria un envelliment dels habitatges, i es produiria l’anomenada desigualtat horitzontal, és a dir, que no tota la població afectada per alts preus de lloguer se’n beneficiaria de la mateixa manera.

Mascarilla indica que en situacions de congelació de preus de lloguer es produeix “un problema d’equitat” perquè s’acaben oferint molt pocs habitatges a un preu fix però, finalment, només se n’aprofiten quatre famílies. I assenyala, per exemple, que nombrosos premis Nobel afirmen que és la pitjor mesura que es pot fer en una ciutat “després d’un bombardeig”.

L’investigador proposa com a solució la millora del servei de Rodalies. Considera que complementaria l’oferta de lloguer de la ciutat amb la de l’àrea metropolitana i seria una bona manera d’obligar a reduir els preus. A més, també permetria que els ciutadans que no poden assumir els preus de la capital catalana es poguessin traslladar a ciutats properes.

…i beneficiosa per d’altres

Pel també doctor en economia Arcadi Oliveras, el control de preus és una bona mesura que hauria d’afectar no només els preus dels pisos de lloguer sinó també els de compra. Oliveras és partidari d’establir limitacions de preu i considera que, combinades les sancions als pisos buits, podrien tenir un important efecte positiu.

En l’aspecte que sí que coincideixen els dos economistes és que una possible regulació d’àmbit municipal sobre els lloguers podria xocar amb les competències de la Generalitat i de l’Estat. Precisament, Ada Colau ha acusat totes dues administracions d’actuar amb passivitat davant l’augment de preus, i ha alertat del perill que es pugui acabar produint una nova bombolla immobiliària. Per això, l’alcaldessa de Barcelona ha proposat que s’apliquin controls com els de Berlín, on “l’estat dóna la possibilitat de limitar els preus del lloguer” per tal d’evitar pujades.