Tenir un nadó durant la crisi del coronavirus i en ple estat d’alarma no només implica que la família i amics no puguin conèixer en persona el nounat. El tràmit de registrar el nadó està resultant un maldecap per a moltes famílies. El Registre Civil de Barcelona no atén les peticions d’inscripcions de nadons acabats de néixer. Així ho diu un cartell a les portes de l’oficina, que especifica que només s’atenen presencialment els certificats de defuncions, i així ho han denunciat diverses famílies a les xarxes socials. Aquest tràmit burocràtic és imprescindible per obtenir el llibre de família, un document indispensable per a pares i mares per poder rebre la prestació de les baixes de maternitat i paternitat.
Segons el Consell General del Poder Judicial, el Registre Civil està obligat a atendre les inscripcions de nadons. Però tal com explica Núria Barreda, això no s’està produint. “Vam anar al Registre Civil només sortir de l’hospital i un agent de seguretat ens va prohibir l’entrada si no era per tramitar una defunció”. En aquest sentit, tant el servei d’atenció ciutadana del 010 com la Generalitat de Catalunya expliquen que les competències són del Ministeri de Justícia. Segons Núria Barreda, el mateix ministeri els va informar per telèfon que “havien d’acudir presencialment al Registre Civil de Barcelona”, però aquest no els permet ni tan sols entrar a l’oficina.
📌9. Si tengo un hij@ durante el #EstadoDeAlarma ¿cómo podemos solicitar las prestaciones de maternidad y paternidad si las oficinas de la #SeguridadSocial están cerradas? 👇👇 pic.twitter.com/LGHkrr96QD
— Ministerio Inclusión Seguridad Social Migraciones (@inclusiongob) March 24, 2020
Sense prestació de maternitat i paternitat
Andrés Merello també és un dels pares que s’han vist afectats per aquesta falta d’atenció al Registre Civil. “Sense llibre de família és pràcticament impossible cobrar la baixa”. Merello explica que el principal inconvenient és la falta d’informació, ja que les diverses institucions no estant donant cap resposta concreta. En aquest sentit, tant pares i mares com advocats consultats per betevé reivindiquen que no hauria de ser necessari un tràmit burocràtic presencial per obtenir el llibre de família. “Els hospitals ja fan entrega d’un certificat de naixement dels nadons. No té sentit que enmig de l’estat d’alarma, amb la gent confinada, hàgim de fer un tràmit presencial”, diuen Merello i Barreda.
A banda de la impossibilitat d’obtenir la prestació de la baixa de maternitat i paternitat, el fet de no poder inscriure els nadons al Registre Civil també n’impedeix l’empadronament o la inscripció a la Seguretat Social per rebre atenció mèdica.
La solució, fer una instància al TSJC
Segons Rosa Artigas, advocada especialitzada en dret civil i familiar, la solució per a les famílies és presentar una instància al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en què s’aporti el certificat de naixement del nadó entregat per l’hopsital i es faci constar la impossibilitat d’accedir a l’oficina del Registre Civil pertinent dins del termini vigent d’inscripció de nadons, que és de 30 dies. Artigas explica que “l’Estat ha deixat molt clar que les inscripcions de nadons s’han de seguir tramitant durant l’estat d’alarma”. Artigas també afirma que la instància al TSJC hauria d’incloure l’import amb caràcter retroactiu de la baixa de maternitat o paternitat.