Des de principis de març, el Banc dels Aliments de Barcelona ha incrementat en 50.000 el nombre de persones ateses de mitjana mensual, i ja arriba gairebé a les 160.000 ajudes. Aquest rècord històric ve acompanyat d’un increment del nombre d’entitats socials que hi col·laboren i de noves campanyes de recollida virtual d’aportacions econòmiques.

Màxim històric

En menys de tres mesos, el coronavirus ha superat de llarg l’antic rècord d’ajuts del Banc dels Aliments. L’any 2014 el servei va tancar amb una mitjana de 152.000 persones ateses al mes. La majoria dels casos eren derivats de la crisi econòmica iniciada l’any 2008. L’aturada econòmica d’enguany, a causa de la pandèmia i el confinament, ha abocat milers de persones a demanar ajuda per cobrir necessitats tan bàsiques com l’alimentació. Una tendència que s’ha percebut des de les primeres setmanes.

Segons explica Rosa Flos, responsable del centre d’estudis del Banc dels Aliments, s’espera que la crisi social i econòmica trigui més en resoldre’s que la sanitària i per tant creu que “el repte que ha d’afrontar el Banc és màxim“. A mig termini preveuen un manteniment del nombre de les persones que necessiten atenció, tot i que la situació d’emergència social també “podria empitjorar”.

Arribar a tants usuaris, explica el Banc, ha estat possible perquè la ciutadania s’hi ha bolcat, amb aportacions i també amb voluntariat jove, ja que una part dels col·laboradors del Banc dels Aliments són majors de 60 anys i han hagut de retirar-se de l’atenció presencial i fer altres tasques.

Increment d’entrada i sortida de productes

Des de la declaració de l’estat d’alarma, les entrades i sortides de partides del Banc dels Aliments han crescut fins arribar a una mitjana de 70.000 kg diaris distribuïts. Des del 14 de març s’han repartit més de quatre milions de quilos d’aliments a través de diferents programes. En aquest temps, el Banc dels Aliments també ha distribuït, en col·laboració amb World Central Kitchen, gairebé 175.000 àpats cuinats.

Noves campanyes en marxa

El nombre d’entitats socials que col·laboren amb el Banc dels Aliments ha passat de 302 a 379 en només dos mesos, amb la posada en marxa de noves iniciatives comunitàries per donar resposta a l’emergència social.

En paral·lel, s’han engegat diverses campanyes per garantir l’aprovisionament continu, com ara les donacions en línia de Cap llar sense aliments o les aportacions econòmiques dels clients de supermercats, que poden arrodonir l’import de les compres i destinar-ne la diferència. A més, el Banc dels Aliments té la seva pròpia campanya, anomenada Emergència Covid-19.

Esperances de reduir xifres amb l’Ingrés Mínim Vital

El Banc d’Aliments confia que l’arribada del l’Ingrés Mínim Vital (IMV) redueixi el nombre de persones en situació de pobresa a tot l’estat. En aquests moments, la taxa de pobresa a Espanya se situa en 12,3 persones, un 26,1 % de la població, segons AROPE.

Comparteix a: