No es compleixen les expectatives, però els comerciants segueixen optimistes. S'esperaven que les vendes s'incrementessin fins a un cinc per cent respecte a les rebaixes de l'any passat però, després de gairebé una setmana, tot apunta que no hi arribaran. MIGUEL ÁNGEL FRAILE, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya "Crec que ens anirem més al 3 que al 5 perquè encara tenim moltes famílies amb una situació complicada de poder de compra. Serà complicat arribar a un increment d'un 5% respecte a l'any anterior. Tot lo que sigui igualar la xifra de l'any anterior, tot i que va ser un mal any, per nosaltres és positiu." Segons la Confederació de Comerç de Catalunya, són en llocs com aquests, al centre de la ciutat, on relament surt a compte obrir un festiu en període de rebaixes. Per al petit i mitjà comerç no és una opció rendible. Sí que ho és per als centres comercials que avui estaven tots oberts. La majoria dels clients veuen amb bons ulls l'obertura en festius. CARME CAÑADA "Va bé que obrin el diumenge sobretot pels que treballem tota la setmana, és l'única oportunitat que tenim per venir a buscar alguna cosa." Ara caldrà veure com evolucionen les vendes les properes setmanes, si bé tradicionalment, els dies forts acostumen a ser sempre la primera setmana de rebaixes i són, per tant, els que marquen la tendència de la resta del període de descomptes.

Aquest és el primer diumenge de rebaixes. Als carrers comercials del centre hi ha força activitat des de primera hora del matí. A centres comercials com Les Arenes, no tant. A la tarda, l’afluència de compradors s’ha reactivat als comerços del centre de la ciutat, que estan tots oberts. En canvi, als barris més allunyats del centre, moltes botigues han optat per no aixecar la persiana en dia festiu. El secretari general de la CCC, Miquel Àngel Fraile, assegura que al comerç petit i mitjà no li surt a compte obrir un dia festiu com avui, perquè el volum de vendes en període de rebaixes és molt menor que durant els dies de la campanya de Nadal.

Les rebaixes no són el que eren

En qualsevol cas, el que tant compradors com experts corroboren és que les rebaixes ja no són el que eren. Abans les rebaixes estaven totalment estacionalitzades. Ara hi ha molta gent que compra amb descomptes fora del període de rebaixes, per exemple, a través d’Internet.

Sobretot des que va començar la crisi, la gent no va a les rebaixes per veure què es troba i comprar-ho, sinó que surt de casa amb una idea predeterminada i acaba comprant el que necessita.