RAIMOND BLASI, regidor de Comerç, Consum i Mercats "Lògicament si estan fora del període de rebaixes no es poden fer rebaixes. Per tant, en aquest cas, la Generalitat tindria la potestat de poder actuar sobre aquests comerços." JAVIER COTET, president de Barna Centre "Si tu tens una oportunitat per fer un pas endavant i ser el primer a fer una rebaixa aquí a Catalunya estàs fent una cosa que a l'àmbit comercial podria ser bona per a la teva empresa, però a l'àmbit corporatiu no és gaire maco ni gaire elegant."

La marca catalana Mango i altres d’internacionals, com Benetton, han sorprès els comerciants i els consumidors avançant les rebaixes a Catalunya i acollint-se així a la normativa estatal, en què hi ha llibertat per començar els descomptes generalitzats quan el comerciants ho vulguin. “Per complir la llei sóc ximple i això no és correcte”, explica Javier Cotet, president de Barna Centre. Cotet assegura que hi ha alguns comerciants que s’han aprofitat d’aquesta situació. “És competència deslleial i se’ls ha de multar”, assegura. Les crítiques també han arribat de la Fundació Barcelona Comerç, des d’on es diu que “alguns han trencat el pacte comercial català”. Raimond Blasi, el regidor de Comerç, Consum i Mercats ha instat a la Generalitat a actuar sobre les empreses que facin rebaixes fora del període establert.

La Generalitat diu que no pot sancionar

El Departament d’Empresa i Innovació afirma que segueix de prop el conflicte. “Atesa la complicació jurídica extraordinària que hi ha a Catalunya, no actuarem contra aquestes empreses”, expliquen fonts de la conselleria. No actuen, diuen, perquè no poden. Actualment, el decret comercial que regeix a Catalunya està suspès pel Tribunal Constitucional. Atès aquest embolic legislatiu, la Generalitat assegura que en les pròximes setmanes “tindrem un nou marc legal i podrem actuar”. La nova llei catalana arriba amb retard perquè estava previst que s’aprovés durant el 2013, just després que se suspengués el decret català.

Pacte comercial per seguir la llei catalana

En vista de la confusió que han generat els marcs legals català i espanyol, les associacions de comerciants de Barcelona havien fet un pacte per aplicar la normativa catalana, tot i estar suspesa. Vicenç Gasca, president de la Fundació Barcelona Comerç, diu, però, que “quan convé la gent se salta els pactes”.

La Generalitat ha emès una nota informativa als comerciants per explicar el buit legal que hi ha en aquests moments al país i explicar que el Tribunal Constitucional manté suspesa la llei catalana. En l’escrit, es recorda als botiguers que poden aplicar la llei estatal i deixa a criteri dels botiguers decidir quin dia opten per començar les rebaixes.

Segons Miquel Àngel Fraile, de la Confederació de Comerç de Catalunya, “el 7 de gener es manté com una data clau en què el consumidor sap que pot trobar descomptes elevats” i tot i que afirma que “cada empresa pren les opcions que considera més convenients”, la Confederació es considera una línia equivocada. Fraile lamenta que les empreses s’aprofitin de la situació de desregulació a Catalunya per començar els descomptes, i reflexiona sobre si els productes que s’oferten han estat “fabricats especialment per la campanya o si ja formaven part de l’estoc anterior”. Per això, ha recordat que en aquest punt és el consumidor qui ha de valorar quan és millor obtenir un descompte que li garanteixi la qualitat.